3 Lenyűgöző Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet

Az érzelmi intelligencia és rugalmasság fejlesztése minden szinten javítja az életminőséget és a munkahelyi hatékonyságot. Az érzelmeink pontosabb megértése és kezelése révén jobban navigálhatunk a kihívásokkal teli helyzetekben, és építőbb kapcsolatokat alakíthatunk ki másokkal. Ez a megközelítés segít abban, hogy ne csak reagáljunk az érzelmeinkre, hanem tanuljunk is belőlük, és ezáltal növeljük személyes és szakmai növekedésünket.
"

Tovább

3 Lenyűgöző Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet

/Forrás: Susan David – 2016./

Az érzelmek hatékony kezelése fontos vezetői készség. Az érzelmek megnevezése — amit a pszichológusok címkézésnek hívnak — fontos első lépés ezek hatékony kezelésében. Azonban ez nehezebb, mint amilyennek hangzik; sokunk számára kihívást jelent pontosan azonosítani, mit érzünk, és gyakran a legnyilvánvalóbb címke nem a legpontosabb.

3 Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

Ennek több oka is van: arra neveltek bennünket, hogy az erős érzelmeket el kell nyomni. Vannak bizonyos (néha kimondatlan) társadalmi és szervezeti szabályok, amelyek megtiltják azok kifejezését. Vagy soha nem tanultunk meg egy nyelvet, amely pontosan leírná az érzelmeinket. Vegyük például ezt a két esetet:

Neena egy értekezleten van Jareddel, és az egész idő alatt olyan dolgokat mond, amik miatt felrobban. Jared minden alkalommal közbevág, és újra emlékezteti mindenkit arra a projektre, amin dolgozott és ami kudarcot vallott. Neena nagyon dühös.

Mikhail hosszú nap után hazaér, és sóhajtva felakasztja a kabátját. Felesége megkérdezi, hogy van-e valami baj. „Csak stresszes vagyok” — mondja, miközben előveszi laptopját, hogy befejezzen egy jelentést.

A düh és a stressz két olyan érzelem, amit gyakran látunk a munkahelyen — vagy legalábbis ezeket a kifejezéseket használjuk leggyakrabban. Mégis, gyakran ezek maszkok, amelyek mélyebb érzéseket rejtenek, amelyeket pontosabban és árnyaltabban kellene leírnunk, hogy nagyobb érzelmi rugalmasságot fejlesszünk ki. Ez a képesség kritikus ahhoz, hogy sikeresebben lépjünk kapcsolatba önmagunkkal és a világgal (többet az érzelmi rugalmasságról új könyvemben, amely itt elérhető).

Neena valóban dühös lehet, de mi van, ha egyben szomorú is? Szomorú, hogy a projektje kudarcot vallott, és talán aggódik is, hogy ez a kudarc kísérteni fogja a karrierjét. Jared gyakori közbevágásai csak fokozzák ezt az aggodalmát. Miért nem sikerült a projekt? És mi lesz most az állásával? Mindezek az érzelmek táplálják a dühét, de különálló érzések, amelyeket fel kell ismernie és kezelnie kell.

És mi van, ha Mikhail stresszének hátterében az áll, hogy egyszerűen nem biztos benne, hogy a megfelelő karrierben van? A hosszú napok régen szórakoztatóak voltak — miért nem azok már? Bizonyára stresszes, de mi zajlik valójában a háttérben?

Ezek a kérdések egy potenciális vizsgálati és válaszadási világot nyitnak meg Neena és Mikhail számára. Mint ők, nekünk is szükségünk van egy árnyaltabb érzelmi szókincsre, nem csak a pontosság kedvéért, hanem mert az érzelmeink helytelen diagnosztizálása helytelen válaszokat eredményez. Ha azt gondoljuk, hogy a dühünkkel kell foglalkoznunk, más megközelítést fogunk alkalmazni, mint ha csalódottságot vagy szorongást kezelünk — vagy egyáltalán nem foglalkozunk velük.

Kimutatták, hogy amikor az emberek nem ismerik fel és nem kezelik érzelmeiket, alacsonyabb jóllétet és több fizikai stressztünetet, például fejfájást mutatnak. Magas ára van az érzelmek elkerülésének. Ezzel szemben, ha van megfelelő szókincsünk, jobban látjuk az aktuális problémát — hogy egy zűrös élményt világosabban megértsünk és tervet készítsünk a probléma kezelésére.

Íme három mód, hogy pontosabb és precízebb képet kapjunk érzelmeinkről:

1. Szélesítsd Érzelmi Szókincsedet

A szavak számítanak. Ha erős érzelmet tapasztalsz, szánj egy pillanatot arra, hogy megnevezd. De ne állj meg itt: miután azonosítottad, próbálj meg még két szót találni, amelyek leírják, hogyan érzed magad. Meglepődhetsz az érzelmeid szélességén — vagy azon, hogy egy mélyebb érzelmet ásol elő a nyilvánvalóbb mögött.

Íme egy szókincslista érzelmi kifejezésekhez; sokkal többet találhatsz, ha rákeresel a Google-on bármelyikre.

2. Az Érzelem Intenzitásának Vizsgálata

3 Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger
3 Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet

Hajlamosak vagyunk alapvető leírásokra ugrani, mint például „dühös” vagy „stresszes”, még akkor is, ha érzéseink sokkal kevésbé extrémek. Volt egy ügyfelem, Ed (nem az igazi neve), aki a házasságával küzdött; gyakran leírta a feleségét „dühösnek”, és gyakran ő is dühös lett cserébe. De ahogy a szókincs diagram sugallja, minden érzelemnek számos íze van. Amikor más szavakat használtunk a felesége érzelmeire, Ed rájött, hogy voltak idők, amikor talán csak bosszús vagy türelmetlen volt. Ez az új felismerés átalakította kapcsolatukat, mert hirtelen láthatta, hogy a felesége nem volt mindig csak dühös. Ez azt jelentette, hogy valójában reagálhatott a felesége konkrét érzelmeire és aggodalmaira anélkül, hogy ő maga is dühös lett volna. Hasonlóképpen, fontos az önértékelés során, hogy megkülönböztessük, hogy dühösek vagyunk, vagy csak morcosak, gyászolunk vagy csak csalódottak, elragadtatottak vagy csak elégedettek.

Amikor címkézed az érzelmeidet, értékeld is őket egy 1-10-es skálán. Mennyire érzed erősen az érzelmet? Mennyire sürgős vagy erős? Ez más szavak kiválasztásához vezethet?

3. Írd Le

James Pennebaker negyven éve kutatja az írás és az érzelmi feldolgozás közötti kapcsolatokat. Kísérletei kimutatták, hogy azok az emberek, akik érzelmileg megterhelő eseményekről írnak, jelentős javulást tapasztalnak fizikai és mentális jóllétükben. Ráadásul egy frissen elbocsátott munkavállalókkal végzett tanulmányban azt találta, hogy azok, akik elmerültek a megaláztatás, a düh, a szorongás és a kapcsolati nehézségek érzéseiben, háromszor nagyobb valószínűséggel kaptak újra munkát, mint a kontrollcsoport tagjai.

Ezek a kísérletek azt is kimutatták, hogy idővel azok, akik érzelmeikről írtak, kezdték megérteni, mit jelentettek ezek az érzések (vagy nem jelentettek!), olyan kifejezéseket használva, mint „megtanultam”, „rájöttem, hogy”, „az ok, amiért”, „most már megértem”, és „megértem”. Az írás folyamata új perspektívát adott nekik az érzelmeikről, és tisztábban látták azok jelentését és következményeit.

Íme egy gyakorlat, amelyet írással való reflexióként használhatsz. Ezt minden nap elvégezheted, de különösen hasznos, ha nehéz időszakon vagy nagy változáson mész keresztül, vagy érzelmi zűrzavarban vagy — vagy ha volt egy nehéz élményed, amelyről úgy gondolod, hogy még nem dolgoztad fel teljesen.

3 Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

Gyakorlat

 1. Állíts be egy időzítőt 20 percre
 2. Használj egy jegyzetfüzetet vagy számítógépet, hogy írd le az elmúlt hét, hónap vagy év érzelmi élményeit.
 3. Ne aggódj, hogy tökéletes vagy olvasható legyen: menj oda, ahová az elméd visz.
 4. A végén nem kell mentened a dokumentumot; a lényeg az, hogy ezek a gondolatok most már kikerültek belőled és a papírra kerültek.

Ezt a három megközelítést — a szókincs bővítését, az érzelem intenzitásának figyelembevételét és az írást — mások érzelmeinek jobb megértésére is használhatod. Ahogy Ed és a felesége példája mutatja, ugyanúgy valószínű, hogy tévesen címkézünk mások érzelmeit, mint a sajátunkat, hasonló bonyolító következményekkel. Ha pontosabban megérted, mit éreznek, jobban felkészült leszel arra, hogy konstruktívan reagálj.

Miután megértetted, mit érzel, jobban kezelheted és tanulhatsz azokból a pontosabban leírt érzelmekből. Ha Neena foglalkozik a szomorúsággal és megbánással, amit a kudarcot vallott projekt után érez — valamint az aggodalommal, hogy mit jelent ez a karrierje számára —, az sokkal termékenyebb, mint azzal foglalkozni, hogyan kezelje Jared iránti dühét. És ha Mikhail felismeri saját karrierrel kapcsolatos szorongását, elkezdhet egy tervet kidolgozni jövője tudatosabb építésére — ahelyett, hogy minden este ugyanabba a munkába merülne, amikor hazaér.

Az érzelmi intelligencia és rugalmasság fejlesztése minden szinten javítja az életminőséget és a munkahelyi hatékonyságot. Az érzelmeink pontosabb megértése és kezelése révén jobban navigálhatunk a kihívásokkal teli helyzetekben, és építőbb kapcsolatokat alakíthatunk ki másokkal. Ez a megközelítés segít abban, hogy ne csak reagáljunk az érzelmeinkre, hanem tanuljunk is belőlük, és ezáltal növeljük személyes és szakmai növekedésünket.

/Forrás: Susan David – 2016./

A Motiváció Folyamata, Fogalma és Típusai

A Motiváció Folyamata, Fogalma és Típusai

A motiváció összetett és többrétegű folyamat, amely alapvetően befolyásolja az emberi viselkedést és teljesítményt. A motiváció típusainak és elméleteinek megértése segíthet abban, hogy hatékonyabban tudjuk ösztönözni magunkat és másokat céljaink elérésére. Az egyéni és munkahelyi motiváció fokozása érdekében érdemes figyelembe venni a belső és külső motiváció különböző aspektusait, valamint a különböző motivációs elméletek tanulságait.

Motiváció a Coachingban: Az Eredményes Fejlődés Csúcsa

Motiváció a Coachingban: Az Eredményes Fejlődés Csúcsa

A motiváció a coaching egyik legfontosabb eleme, amely meghatározza az egyén vagy a csapat sikerességét és fejlődését. A motiváció növeléséhez és fenntartásához a coachoknak világos célokat kell kitűzniük, pozitív visszajelzést és elismerést kell adniuk, érdekes és kihívást jelentő feladatokat kell kijelölniük, és személyre szabott megközelítést kell alkalmazniuk.

Executive Coaching Cégeknek: A Karrierfejlesztés Csúcsa

Executive Coaching Cégeknek: A Karrierfejlesztés Csúcsa

Az executive coaching hatékony eszköz a vállalatok és vezetőik számára, hogy elérjék teljes potenciáljukat és növekedést érjenek el. Az executive coaching segít a vezetőknek fejleszteni képességeiket, növelni hatékonyságukat és hozzájárulni a vállalati célok eléréséhez. Ha szeretnéd megtapasztalni az executive coaching előnyeit, érdemes megfontolni egy tapasztalt coach bevonását.

Mentális egészség és a fantasztikus coaching: Út az önfejlesztés és a kiegyensúlyozott élet felé

Mentális egészség és a fantasztikus coaching: Út az önfejlesztés és a kiegyensúlyozott élet felé

A mentális egészség, a mentális jóllét (mental health) nem egy végcél, hanem egy folyamatos utazás. Ebben az utazásban a coaching lehet az iránytűnk, segítve bennünket navigálni az élet kihívásai között, miközben folyamatosan fejlesztjük önmagunkat.

Ne feledjük, hogy a mentális egészség ápolása nem önzőség, hanem önmagunk és környezetünk iránti felelősségvállalás. Amikor mentálisan egészségesek vagyunk, nemcsak mi profitálunk ebből, hanem pozitív hatással vagyunk családunkra, munkahelyünkre és az egész társadalomra.

A coaching egy hatalmas erőforrás lehet ebben a folyamatban. Segíthet felismerni erősségeinket, fejleszteni készségeinket, és kiaknázni teljes potenciálunkat. Legyen szó stresszkezelésről, önbizalom növelésről, vagy egyszerűen csak egy kiegyensúlyozottabb élet kialakításáról, a coaching támogathat bennünket céljaink elérésében.

Klímaváltozás és mentális egészség: Coaching út a reziliencia és munkavállalói jóllét felé

Klímaváltozás és mentális egészség: Coaching út a reziliencia és munkavállalói jóllét felé

A klímaváltozás kihívásai komplex és sokrétű hatást gyakorolnak mentális egészségünkre és munkavállalói jóllétünkre. Coachként egyedülálló lehetőségünk van arra, hogy támogassuk ügyfeleinket – legyenek azok egyének, vezetők vagy szervezetek – ebben a kihívásokkal teli időszakban.

A klímaszorongás, ökogyász és környezeti bűntudat kezelésétől kezdve a reziliencia kiépítésén és a pozitív átkeretezésen át a klímatudatos munkakörnyezet kialakításáig számos területen tudunk értékes támogatást nyújtani. A coaching folyamat során segíthetünk ügyfeleinknek felismerni erősségeiket, fejleszteni megküzdési stratégiáikat, és megtalálni a pozitív cselekvés lehetőségeit.

Vezetői jóllét: A kiegyensúlyozott vezetés

Vezetői jóllét: A kiegyensúlyozott vezetés

A vezetői jóllét nem luxus, hanem alapvető fontosságú mind az egyén, mind a szervezet sikere szempontjából. A coaching egy hatékony eszköz lehet a vezetők támogatásában, hogy megtalálják és fenntartsák az egyensúlyt a magas teljesítmény és a személyes jóllét között.

Vezetői Motiváció – Hogyan segít a Coaching?

Vezetői Motiváció – Hogyan segít a Coaching?

A vezetői motiváció fejlesztése kiemelt szerepben van a szervezetek sikeressége szempontjából. A coaching egy rendkívül hatékony eszköz lehet ebben a folyamatban, mivel személyre szabott, a vezető egyéni helyzetéhez és kihívásaihoz igazodó megoldásokat kínál. A coaching folyamat során a vezető nem csak motivációját növelheti, hanem olyan készségeket és szemléletet sajátíthat el, amelyek hosszú távon is segítik őt a kihívások kezelésében és a folyamatos fejlődésben.

Elvesztettem a motivációmat: Hogyan segíthet a coaching?

Elvesztettem a motivációmat: Hogyan segíthet a coaching?

Ha úgy érzed, hogy elvesztetted a motivációdat, a coaching hatékony eszköz lehet annak visszaszerzésében. Az egyéni megközelítés és a személyre szabott támogatás segít újra megtalálni a szenvedélyt és a céltudatosságot. Lépj kapcsolatba velünk a CoachLab.hu-n, hogy együtt dolgozzunk a motiváció helyreállításán és a sikeres jövő megteremtésén.

Miben segít a Coaching?

Miben segít a Coaching?

A coaching sokkal több, mint pusztán tanácsadás vagy útmutatás; egy átfogó, személyre szabott folyamat, amely az egyének és szervezetek fejlődését szolgálja. Legyen szó személyes célok eléréséről, karrierépítésről vagy a kapcsolatok fejlesztéséről, a coaching jelentős hatást gyakorol az élet különböző területeire, és hozzájárul a hosszú távú sikerhez és jóléthez.

A negatív gondolatok átkeretezése: Út a pozitívabb szemlélet felé

A negatív gondolatok átkeretezése: Út a pozitívabb szemlélet felé

A negatív gondolatok átkeretezése egy hatékony eszköz, amely segíthet pozitívabb, kiegyensúlyozottabb életszemléletet kialakítani. Ez nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk a valós problémákat vagy mindig optimistán tekintünk mindenre. Inkább arról van szó, hogy megtanuljuk rugalmasabban és konstruktívabban kezelni gondolatainkat.

Az önmegvalósítás művészete: Hogyan érheted el álmaidat coaching segítségével? #1

Az önmegvalósítás művészete: Hogyan érheted el álmaidat coaching segítségével? #1

Az önmegvalósítás útja nem mindig könnyű, de rendkívül jutalmazó. Bátorítunk minden olvasót, hogy merjen nagyot álmodni, tűzzön ki inspiráló célokat, és kezdje el saját utazását az önmegvalósítás felé.

A CoachLab itt van, hogy támogassa Önt ezen az úton. Képzett coachaink, kipróbált módszereink és személyre szabott megközelítésünk segítségével közelebb kerülhet álmai megvalósításához és egy teljesebb, kielégítőbb élet eléréséhez.

A coaching egyre népszerűbb módszer az érzelmek jobb megértésére és kezelésére

A coaching egyre népszerűbb módszer az érzelmek jobb megértésére és kezelésére

Érzéseink megértése és irányítása nagy erővel ruházhat fel minket. Amikor felismerjük és elfogadjuk őket, az érzelmek értékes útmutatók lehetnek ahelyett, hogy irányíthatatlan erőkké válnának. Ez az érzelmi tudatosság és rugalmasság lényegi vezetői készségek a turbulens világunkban. Megéri időt és erőfeszítést fordítani rá, hogy jobban megértsük az érzelmeinket.

Motiváció és Inspiráció: Hogyan Növelhetjük Csapatunk Hatékonyságát Coachinggal?

Motiváció és Inspiráció: Hogyan Növelhetjük Csapatunk Hatékonyságát Coachinggal?

A hatékonyság növelése érdekében fontos az egyéni fejlődési tervek kidolgozása, a problémamegoldás és konfliktuskezelés fejlesztése, a csapatmunka és együttműködés javítása, valamint a folyamatos tanulás és fejlődés ösztönzése. A coaching tehát nem csupán egy eszköz, hanem egy átfogó megközelítés, amely hosszú távon segít a csapatoknak és a szervezeteknek a siker elérésében.

Vezetői coaching: A kulcs a vezetői siker és hatékonyság felé

Vezetői coaching: A kulcs a vezetői siker és hatékonyság felé

A jövőben várhatóan tovább nő az igény a vezető coachingra, mivel a vállalatok egyre inkább elismerik értékét, és a vezetők is felismerik előnyeit karrierjük és személyes fejlődésük szempontjából. A technológia fejlődése pedig új módokat nyit meg a virtuális és online coaching számára.

A vezető coaching hatékony és szükséges eszköz minden vezető és vállalat számára, amely növekedni és sikeressé válni szeretne a versenypiacokon. Akár tapasztalt, akár kezdő vezető vagy, az executive coaching segíthet optimalizálni képességeidet és készségeidet, hogy a lehető legjobb vezető lehess.

Miért fontos a coaching az értékesítésben?

Miért fontos a coaching az értékesítésben?

A személyre szabott, hosszú távú és bizalmi kapcsolaton alapuló coaching rendkívül értékes az értékesítési területen. Segít kialakítani egy piacvezető, kimagasló értékesítési csapatot azáltal, hogy a legjobbat hozza ki az egyes értékesítőkből, kezeli gyengeségeiket és optimalizálja erősségeiket. Egy ilyen coaching program befektetés, amely sokszorosan megtérül az értékesítés javuló teljesítményében és a növekvő bevételekben.

Összefoglalva, a coaching az értékesítésben kiemelt fontosságú a csapatok készségeinek fejlesztésében, motivációjának növelésében és a szervezeti kultúra erősítésében. Azok a vállalatok, amelyek befektetnek az értékesítési coaching programokba, versenyelőnyre tesznek szert a piacon.

Vezetői coaching 2024: A szakmai fejlődés kulcsa a 2024-es munkaerőpiacon

Vezetői coaching 2024: A szakmai fejlődés kulcsa a 2024-es munkaerőpiacon

Ha készen áll a következő lépésre, hogy kiváló vezető legyen, de bizonytalan a hogyanban, a vezetői coaching Önnek szól. Egy coachcsal (pl.: CoachLab )való munka nem csak a jövőjébe való befektetés. Elkötelezettség a növekedés, fejlődés és a legjobb önmaga felé törekvés mellett. És Ön ezt megérdemli.

A vezetői coaching révén fejlesztheti önismeretét, felismerheti rejtett potenciálját, és előreléphet karrierjében. Ez a befektetés nemcsak szakmai sikereket hozhat, hanem személyes elégedettséget és önbizalmat is. 2024-ben, amikor a munkaerőpiac gyorsan változik, a vezetői coaching az az eszköz, amely segíthet Önnek nemcsak lépést tartani, hanem élére állni a változásoknak.

Befogadás és Coaching

Befogadás és Coaching

A befogadás és a coaching együttes alkalmazása hatékony eszköz lehet a személyes és szervezeti fejlődés előmozdításában. Az inkluzív környezet megteremtése és a coaching technikák használata hozzájárul a jobb együttműködéshez, innovációhoz és üzleti eredményekhez. Az egyének és csapatok számára nyújtott támogatás és fejlesztés révén a befogadás és a coaching elősegíti egy sokszínű és befogadó munkahelyi kultúra kialakítását.

hu_HUHungarian

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt

Share This

Share this post with your friends!