Amikor a Szenvedély Kiégéshez Vezet: Az Üzleti Világ Paradoxona

Dr. Ellison szerint a vezetőknek tudatosítaniuk kell, hogy a szenvedély egy kétélű kard lehet. Ha valaki annyira inspirált, hogy amit csinál, azzal nem tudja meghúzni a határokat, akkor a kimerülés, burnout elkerülhetetlen.
"

Tovább

Amikor a Szenvedély Kiégéshez Vezet: Az Üzleti Világ Paradoxona

Bevezetés

Az a jól ismert tanács, hogy „ha azt csinálod, amit szeretsz, soha nem kell dolgoznod egy napot sem az életedben” egy szép gondolat, de teljesen hamis. Ha a szeretett munkát „nem igazi munkaként” értékeljük, az a hiedelem terjed, hogy minél jobban szeretjük, annál többet kell belőle végeznünk – tulajdonképpen mindig. Ez a mentalitás burnouthoz vezethet, és ennek a mentális egészségre gyakorolt hatása jelentős lehet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég elismerte a kiégést azzal, hogy felvette az International Classification of Diseases (ICD) kategóriái közé, ami növeli azon egészségügyi szolgáltatók és biztosítók számát, akik elismerik, kezelik és fedezik a tüneteket.

Amikor a Szenvedély Kiégéshez Vezet: Az Üzleti Világ Paradoxona
Burnout Szindróma: Tünetek, Okok és Megoldások
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

A Burnout Valósága

Gyakran halljuk azt a tanácsot, hogy „ha azt csinálod, amit szeretsz, soha nem kell dolgoznod egy napot sem az életedben.” Ez egy kedves gondolat, de teljesen hamis. Ha a szeretett munkát „nem igazi munkaként” értékeljük, az a hiedelem terjed, hogy minél jobban szeretjük, annál többet kell belőle végeznünk – tulajdonképpen mindig. Ez a mentalitás kiégéshez vezethet, és a következmények súlyosak és nehezen felismerhetőek lehetnek.

Jennifer Moss, a munkahelyi boldogság szakértője és előadója szerint könnyű belemerülni a munkába, amit szeretünk. Ő maga is gyakran érzi a burnout veszélyét, annak ellenére, hogy imádja a munkáját. A burnout azonban nem kitalált probléma; a WHO nemrég felvette az International Classification of Diseases (ICD) kategóriái közé, ezzel elismerve, hogy a krónikus munkahelyi stressz kezelésének hiánya kimerüléshez, burnout-hoz vezethet.

A Kiégés Definíciója és Kockázati Tényezői

A WHO szerint a kiégést három jellemző tünet határozza meg: az energia kimerülése vagy kimerültség érzése, a munkától való mentális távolság növekedése, valamint a szakmai hatékonyság csökkenése. Bár a burnout bárkit érinthet bármilyen iparágban, bizonyos szektorok és szerepek különösen veszélyeztetettek, különösen azok, akik szenvedéllyel végzik a munkájukat. Egy kanadai tanulmány szerint a célorientált munkavállalók jelentősen nagyobb stresszt élnek meg és alacsonyabb jóllétet, rezilienciát és önhatékonyságot mutatnak, mint azok, akik nem ennyire elkötelezettek.

Az Érintett Szakmák

A misszió-orientált vezetők, non-profit szervezetek alkalmazottai, tanárok/igazgatók, ápolók és orvosok különösen veszélyeztetettek a kifáradás szempontjából. Edward Ellison, a The Permanente Federation társelnöke szerint az orvosi burnout hatásai drámaiak: évente 300-400 amerikai orvos követ el öngyilkosságot, ami jelentősen magasabb arány, mint az általános népességben.

Amikor a Szenvedély Kiégéshez Vezet: Az Üzleti Világ Paradoxona Burnout Szindróma: Tünetek, Okok és Megoldások
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

Megoldási Javaslatok

Dr. Ellison szerint a kimerülés megelőzésének egyik kulcsa az egészséges határok meghúzása. A vezetőknek tudatosítaniuk kell, hogy a határok meghúzása nem önző, hanem éppen ellenkezőleg, lehetővé teszi, hogy hatékonyabbak legyenek a munkájukban, és jobban segítsenek azoknak, akiket szolgálni szeretnének.

Dr. Caroline Elton, a szakmai pszichológia szakértője szerint a vezetők felelőssége figyelemmel kísérni a munkatársak jóllétét, és konkrét intézkedéseket javasol, mint például a munkavállalói távollétek és a fluktuáció nyomon követése, valamint a zaklatás és a munkahelyi visszaélések kezelésére vonatkozó világos szabályzatok bevezetése.

Az Egészséges Határok Fontossága

A vezetők egyik legfontosabb feladata, hogy segítsenek munkatársaiknak meghúzni az egészséges határokat. Az egészséges határok meghúzása lehetővé teszi, hogy a munkavállalók hatékonyabban dolgozzanak, és elkerüljék a kiégést. Ez különösen fontos azok számára, akik szenvedéllyel végzik munkájukat, hiszen ők hajlamosak arra, hogy túl sok időt és energiát fektessenek a munkába, ami hosszú távon káros lehet.

Technológia és a Buronout

A modern technológia, például a mesterséges intelligencia és az automatizáció, segíthet a munka hatékonyságának növelésében, de egyúttal növelheti a burnout kockázatát is. Az „always on” kultúra, amelyben az emberek folyamatosan elérhetők és dolgoznak, hozzájárulhat a kimerüléséshez. Amy Blankson, a Positive Digital Culture alapítója és vezérigazgatója szerint a digitális határok meghúzása elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkentsük a túlpörgés és a kimerülés kockázatát. Az Egyesült Államokban a munkavállalók több mint 50%-a úgy érzi, hogy 23 óra után is ellenőriznie kell az e-mailjeit, hogy lépést tudjon tartani a munkával, ami növeli a burnout kockázatát és csökkenti az elkötelezettséget.

Amikor a Szenvedély Kiégéshez Vezet: Az Üzleti Világ Paradoxona Burnout szindróma kiégés 1280
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

Vezetői Stratégiák a Kiégés Megelőzésére

Dr. Ellison szerint a vezetőknek tudatosítaniuk kell, hogy a szenvedély egy kétélű kard lehet. Ha valaki annyira inspirált, hogy amit csinál, azzal nem tudja meghúzni a határokat, akkor a kimerülés, burnout elkerülhetetlen. Fontos, hogy a vezetők megtanítsák munkatársaiknak, hogy a határok meghúzása nem önző, hanem önzetlen cselekedet. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabbak legyenek a munkájukban, és jobban segítsenek azoknak, akiket szolgálni szeretnének.

Dr. Caroline Elton szerint a vezetők felelőssége figyelemmel kísérni a munkatársak jólétét. Ehhez hozzátartozik az indirekt mutatók, például a munkavállalói távollétek és a fluktuáció nyomon követése, valamint a zaklatás és a munkahelyi visszaélések kezelésére vonatkozó világos szabályzatok bevezetése. Dr. Elton hangsúlyozza, hogy bár az önismeret és az önirányítás fontosak, a kiégést nem szabad kizárólag az egyének vállára helyezni. Ez egy rendszer szintű probléma, amit a vezetőknek kell kezelniük.

A Jövő Kilátásai

Most, hogy a WHO elismerte a kiégést, mint valós fenyegetést, a szervezeteknek lehetőségük van arra, hogy mérési módszereket, programokat és támogatási eszközöket fejlesszenek ki a kimerülés kezelésére. A cél az, hogy mindenki hazamehessen a munka után úgy, hogy inspirálva és feltöltődve érzi magát, nem pedig kimerülve.

Mindenkinek szüksége van időnként egy kis szünetre, különösen akkor, ha a szenvedélyes munka túlzottan dominálja az életünket. Fontos, hogy felismerjük a jeleket, és időben tegyünk lépéseket a fásultság és unalom elkerülése érdekében.

Záró Gondolatok

A szenvedély és a munka közötti egyensúly megtalálása kihívást jelenthet, de elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez és jóléthez. A vezetőknek kulcsszerepük van abban, hogy támogassák munkatársaikat az egészséges határok meghúzásában és a kimerülés megelőzésében. Csak így érhetjük el, hogy a munka ne csak egy feladat legyen, hanem inspiráló és feltöltő élmény is egyben.

Következtetés

Végső soron mindenki azt szeretné, hogy a munka inspirálja és feltöltse őt, és ne kimerültséghez vezessen. Azonban fontos, hogy felismerjük, mikor válik a szenvedély túlzottá, és időben tegyünk lépéseket a megelőzés érdekében. Az egészséges határok meghúzása és a munkahelyi jóllét előmozdítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szenvedély ne váljon kiégés forrásává.

3 Lenyűgöző Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet

3 Lenyűgöző Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet

3 Lenyűgöző Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet /Forrás: Susan David - 2016./ Az érzelmek hatékony kezelése fontos vezetői készség. Az érzelmek megnevezése — amit a pszichológusok címkézésnek hívnak — fontos első lépés ezek hatékony kezelésében. Azonban ez...

Vezetői coaching: A kulcs a vezetői siker és hatékonyság felé

Vezetői coaching: A kulcs a vezetői siker és hatékonyság felé

Vezetői coaching: A kulcs a vezetői siker és hatékonyság felé Egy vállalat sikere nagymértékben függ vezetőinek képességeitől, hogy inspirálják és vezessék csapataikat a kitűzött célok felé. Azonban a vezetői pozíció gyakran komoly kihívásokkal és nyomással jár. Itt...

Miért fontos a coaching az értékesítésben?

Miért fontos a coaching az értékesítésben?

Miért fontos a coaching az értékesítésben? Az értékesítés a legtöbb vállalat kiemelt fontosságú tevékenysége, amely közvetlenül befolyásolja a bevételeket és a nyereséget. Egy hatékony értékesítési csapat elengedhetetlen a vállalati növekedéshez és sikerhez. Azonban...

Befogadás és Coaching

Befogadás és Coaching

Befogadás és Coaching Mi az a befogadás? A befogadás (vagy inklúzió) egy olyan szemléletmód és gyakorlat, amely minden egyes ember egyediségét és értékét elismeri és tiszteletben tartja. Az inkluzív környezetben mindenki számára egyenlő esélyeket biztosítanak a...

Business Coaching: A KKV Kihívása és Titkos Fegyvere

Business Coaching: A KKV Kihívása és Titkos Fegyvere

Business Coaching: A KKV Kihívása és Titkos Fegyvere a Turbulens Időkben A 21. század üzleti környezete olyan, mint egy állandóan mozgó célpont. Globális versenytársak, technológiai ugrások, változó fogyasztói igények - a kihívások listája végtelen. És sehol sem...

Burnout Szindróma: Tünetek, Okok és Megoldások

Burnout Szindróma: Tünetek, Okok és Megoldások

Burnout Szindróma: Tünetek, Okok és Megoldások Bevezetés A modern élet gyors üteme és a munkahelyi követelmények fokozódása egyre több embert sodor a burnout szindróma, vagyis a kiégés felé. A kiégés nem csupán mentális, hanem fizikai tünetekkel is járhat, és jelentős...

A Coaching Előnyei Startupok Számára

A Coaching Előnyei Startupok Számára

A Coaching Előnyei Startupok Számára A startupok gyakran találják magukat kihívásokkal teli környezetben, ahol a gyors növekedés és a folyamatos változások mellett kell helytállniuk. Ebben a dinamikus környezetben a coaching szerepe kulcsfontosságú lehet a sikerhez. A...

hu_HUHungarian

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt

Share This

Share this post with your friends!