Coaching Alapjai

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Gmail Blogger Coaching Alapjai A coaching egy személyes, segítő, fejlesztő tevékenység. A coach vagy coaching kifejezés a sportból, sportpszichológiából ered, hiszen a szó eredetileg edzőt jelent és az alkalmazott technika is ugyanazon az alapokon nyugszik. Az edző és a coach is a legjobbat szeretné kihozni az ügyfeléből, a partneréből azáltal, hogy […]
"

Tovább

Coaching Alapjai

A coaching egy személyes, segítő, fejlesztő tevékenység. A coach vagy coaching kifejezés a sportból, sportpszichológiából ered, hiszen a szó eredetileg edzőt jelent és az alkalmazott technika is ugyanazon az alapokon nyugszik. Az edző és a coach is a legjobbat szeretné kihozni az ügyfeléből, a partneréből azáltal, hogy meglátja bennük a legjobbat és jobb teljesítményre, cél elérésére sarkallja őket.

Célja minden esetben az, hogy a coach-hoz forduló ügyfél, a coachee felismerje a saját erősségeit, tehetségeit és a coach hozzáértő kérdései segítségével találjon rá a problémáinak megoldására. A coach nem ad direkt tanácsot, nem adja meg a megoldás receptjét, hiszen ő nem egy tanácsadó, hanem egy segítő, egy üzleti edző.

A coachok a pozitívumokra fókuszálnak, azokat kihangsúlyozzák, és segítik az ügyfelet erősségeinek feltárásában, melyekre a jövőben építhet. Személyre szabott, kizárólagosan a kliensre fókuszáló kreatív folyamat. Középpontjában a teljesítmény, célok és a siker elérésének lehetséges útvonalai állnak. Nem vájkál a múltban, kifejezetten a jövőre koncentrál és segíti koncentrálni, ezen az irányom maradva a coachee-t.

Hogy jött létre a Coaching?

A coaching szakma az 1970-es évek végétől az USA-ban kezdett kialakulni. A története Timothy Gallway könyvével kezdődött. 

Timothy Gallway, aki szeretett teniszezni, egy nap rájött, hogy a játékosok fejében játszódó események legalább annyira lényegesek, mint ami a pályán történik. Ezt a gondolatot leírta egy könyvben, “The inner game of Tennis” címmel. A könyv hamarosan óriási népszerűségre tett szert az élet más területein is.

Az üzleti coaching a 80-as évek közepétől kezdett elterjedni. A modern, üzleti formája az 1980-as években született, és azóta folyamatosan terjed, fejlődik világszerte.

Az 1980-as években az üzleti világban elkezdtek alkalmazni egy új módszert, amit coachingnak neveztek. Ez a módszer segítette a munkatársak szakmai és személyes fejlődését. A vezetők ezzel a módszerrel képesek voltak jobban motiválni és irányítani a munkatársaikat.

A vezetői coaching története is az USA-ban kezdődött. Az 1980-as évek közepéig az USA-ban a coachingon a munkahelyi vezetők által biztosított célirányos munkatársi fejlesztést értették. Ez a fejlesztés középpontjában a munkatársak szakmai, személyiség- és motiváció fejlesztése állt, melyet az akkori gazdasági fejlődés követelt meg.

A vezetői coaching módszer azóta is népszerű, és világszerte alkalmazzák. Segíti a vezetőket abban, hogy jobban megértsék és irányítsák csapataikat, és hatékonyabban hozzanak döntéseket.

Coaching a szakmai célok eléréséhez

A coaching ma már elengedhetetlen eszköz a személyes és szakmai célok eléréséhez. Azonban mi is rejtőzik pontosan ennek a fogalomnak a mögött? Hogyan segíthet a coaching abban, hogy kibontakoztassuk a bennünk rejlő potenciált és elérjük a kitűzött célokat?

A Coaching Lényege

Olyan fejlesztő folyamat, amely során a coach támogatja a coachee-t (ügyfél) a személyes vagy szakmai céljai elérésében, potenciáljának kiaknázásában és fejlődésében. Ez a folyamat nem csupán a jelenlegi helyzet elemzéséről és problémák megoldásáról szól, hanem a jövőre való fókuszálást is magában foglalja.

A coach segítségével könnyebben meghatározhatjuk a céljainkat, és hatékonyabban dolgozhatunk azok elérésén. Ennek mentén a coach segíti a coachee-t a problémák felismerésében és megoldásában, segít új perspektívákat nyitni, fejleszti a kommunikációs és vezetői készségeket, és támogatja a személyes fejlődést.

A Különböző Coaching Típusok

A coaching nem csupán egy egységes módszer, hanem számos különböző típusa létezik, amelyek különböző területeken segíthetnek az embereknek. Nézzünk néhányat ezek közül:

Executive Coaching

Olyan folyamat, amely során a vezetőket támogatják a készségeik fejlesztésében. Ez lehet kommunikációs technikák elsajátítása, stresszkezelés, hatékony döntéshozatal, és még számos más terület.

Business Coaching

A vállalkozásvezetők fejlesztésére fókuszál. Ennek során a célok lehetnek stratégiai tervezési, üzleti növekedési vagy személyzeti kérdések megoldása.

Life Coaching

A személyes célok elérésére fókuszál, legyen az párkapcsolati, személyes fejlődési vagy életmódváltási cél. Ez segít abban, hogy az emberek összehangolják és elérjék a személyes és szakmai életükben kitűzött célokat.

Vezetői Fejlesztés

A vezetői fejlesztés során a vezetőket segítik a csapatuk hatékonyabb vezetésében. Ez segít a hatékony kommunikáció fejlesztésében, a döntéshozatalban, és a konfliktuskezelésben.

Karrier Coaching

Segít az embereknek a karrierjük tervezésében és fejlesztésében. Ez lehet a jelenlegi munkahelyükön való előrelépés, vagy akár teljes átállás egy másik területre.

A Coaching Folyamata

Ez általában több lépcsőből áll. Első lépésként a coach és a coachee együtt meghatározzák a célokat és az elvárásokat. Ezután következik a jelenlegi helyzet felmérése, és a célkitűzések megfogalmazása.

A coaching során fontos a folyamatos kommunikáció és visszajelzés. A coach segíti a coachee-t abban, hogy új perspektívákat lásson, és segít a problémák megoldásában. A folyamat során számos eszközt és technikát lehet alkalmazni, például a GROW modellt (Cél, Valóság, Akadály, Tervezés), vagy a SWOT elemzést (Erősségek, Gyengeségek, Lehetőségek, Fenyegetések).

A CoachLab.hu: A Te Fejlődési Partnered

Az online világban számos platformon elérhetőek a legjobb coach-ok, akik segítenek az ügyfeleknek a fejlődésben és a kitűzött célok elérésében. Az egyik ilyen platform a CoachLab.hu, amely Magyarország egyik legkiválóbb online coach platformja.

coaching alapjai
coachlab.hu Executive Coaching Vezetői Coaching CoachLab Logó CoachLab.hu Logó Coaching Executive Coaching Vezető Tanácsadás tanácsadás online tanácsadás executive tanácsadás
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

A CoachLab.hu kiváló coach-okat kínál, akik széles skáláját fedik le a coaching területének. Legyen szó executive, business, vagy éppen life coachingról, itt mindenki megtalálhatja a számára megfelelő szakembert.

Nézzünk megtörtént esetet, hogy ez által jobban megérthessük és jobban ráláthassunk a coaching alapjaira

Esettanulmány #1

Volt egyszer egy nő, Ilona, aki 30 éves volt és négy gyermeket nevelt. Ilona élete tele volt kihívásokkal és stresszel. A gyerekek nevelése, a háztartás vezetése és a munka közötti egyensúly megtalálása nehéz volt számára. Egy nap úgy döntött, hogy segítséget kér egy coachtól.

Az első találkozón a coach megkérdezte Ilonától, hogy mi a legnagyobb kihívása. Ilona elmondta, hogy nehéz számára megtalálni az egyensúlyt a munka és a család között. A coach azt javasolta, hogy kezdjék el az időbeosztásának megváltoztatásával.

coaching alapjai
CoachLab coachlab.hu Vezetői-Coaching-Hatékony-Vezetőfejlesztési-Módszerek-#executive coaching együttműködés
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

A következő hetekben a coach segített Ilonának abban, hogy jobban szervezze meg az idejét. Megtanította neki, hogyan oszthatja be az idejét úgy, hogy mind a munkájára, mind a családjára elegendő időt tudjon fordítani. A coach segített Ilonának abban is, hogy megtanulja elfogadni, hogy nem lehet tökéletes mindenben, és hogy néha rendben van, ha segítséget kér.

A coaching folyamat végére Ilona sokkal magabiztosabbnak érezte magát. Megtanulta, hogyan kezelje a stresszt és hogyan találja meg az egyensúlyt a munka és a család között. A coach segítségével képes volt jobban megérteni saját erősségeit és gyengeségeit, és megtanulta, hogyan használja ezeket a legjobban.

Ez az eset jól bemutatja az alapokat: a coach segített Ilonának abban, hogy felismerje saját erősségeit és képességeit, és megtanulta, hogyan használja ezeket a legjobban. A coach nem adott direkt tanácsot vagy megoldást, hanem segített Ilonának abban, hogy saját maga találja meg a megoldást.

Esettanulmány#2

Állásinterjún elakadó jelölt (illusztráció, nem megtörtént eset)

Péter, egy tehetséges informatikus, aki évek óta dolgozott egy nagy szoftverfejlesztő cég számára. Szenvedélyesen szereti a szakmáját, de egyre inkább érezte, hogy megállt a fejlődésben, és az álmaihoz közelebb szeretne kerülni. Úgy döntött, elérkezett az ideje, hogy új kihívásokat keressen, és magasabb pozícióra pályázzon.

Az első coaching ülés során Péter kifejezte aggodalmait és céljait. Szeretett volna olyan pozícióba kerülni, ahol több vezetői felelősséggel bír, és aktívan részt vehet az üzleti döntéshozatalban. Azonban a gond az volt, hogy Péter úgy érezte, kicsit elveszett az állásinterjúk során, és nehezen tudta megmutatni a valódi értékeit és tapasztalatait.

A coaching folyamat során különböző lépéseket tettünk:

 1. Önértékelés és Célok Meghatározása: Elsőként megvizsgáltuk Péter erősségeit, készségeit és tapasztalatait. Kiderült, hogy rendkívül jó problémamegoldó, csapatjátékos, és gyorsan tanul. Célok tekintetében pontosítottuk, hogy milyen típusú pozíciókat keres, melyek felelnek meg az elvárásainak.
 2. Személyes Márkázás és Önérvényesítés: Dolgoztunk a személyes márkáján és kommunikációján. Péter megtanulta, hogyan emelje ki azokat az erősségeit, amelyek relevánsak az adott pozíció szempontjából. Képes volt olyan példákat és esettanulmányokat megosztani, amelyek bemutatták a sikeres projekteken való munkáját.
 3. Szimulált Interjúk: Részletesen átbeszéltünk számos lehetséges interjúhelyzetet, és Péternek lehetősége volt válaszolni és gyakorolni. Ez segített abban, hogy magabiztosabban lépjen be az interjúkra, és hatékonyabban mutassa be a kvalitásait.
 4. Visszajelzés és Fejlődés: Az interjúk után visszacsatoltunk, elemződett az eredmény, és megvitattuk, hogy mi működött jól, és hol lehetne tovább finomítani a megközelítést.

Ez a folyamat körülbelül hat hónapig tartott. Péter sokat tanult önmagáról, megerősödött a személyes márkájában, és végül sikeresen elérte céljait. Sikerült olyan pozíciót elnyernie, amely jobban illeszkedett a vágyaihoz és a képességeihez.

Ez jól példázza, hogy a coach hogyan segíthet egy ügyfelet abban, hogy elérje a karrierjével kapcsolatos céljait, és hogyan fejlesztheti az interjúzási készségeit, hogy még hatékonyabban mutathassa meg az értékeit a leendő munkaadóknak.

Steve Jobs és a Coaching

coaching alapjai
Vezetői Fejlődés Executive Coaching - Steve Jobs - Coaching
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

Steve Jobs, az Apple társalapítója, ismert volt arról, hogy nagy hangsúlyt fektetett a coachingra és a mentorálásra. Jobs számos alkalommal hivatkozott a coaching fontosságára, és számos idézetében kifejezte ezt.

Jobs egyik legismertebb coacha Bill Campbell volt. Campbell, akit gyakran “a trillió dolláros mentor”-nak neveznek, híres volt arról, hogy számos sikeres tech cég vezetőjét coacholta, köztük Steve Jobsot is. Campbell négy fő tulajdonságot tartott a legfontosabbnak: az empátiát, az őszinteséget, a bátorságot és a kitartást.

Jobs maga is alkalmazta a coaching technikáit vezetői stílusában. Úgy gondolta, hogy az innováció különbséget teremt a vezető és a követő között. Arra törekedett, hogy közelebb kerüljön vásárlóihoz, olyan közel, hogy még mielőtt ők maguk rájöttek volna, elmondja nekik, mire van szükségük.

Összefoglalva, Steve Jobs nagyra értékelte a coachingot és aktívan alkalmazta azt vezetői stílusában. Azt vallotta, hogy a coaching segít az embereknek jobban megérteni saját képességeiket és potenciáljukat, és ezáltal jobb eredményeket érhetnek el.

Összegzés

A coaching egy hatékony eszköz a személyes és szakmai célok eléréséhez. A megfelelő coach segítségével könnyebben meghatározhatjuk és elérhetjük a kitűzött célokat. A különböző coaching típusok segítenek abban, hogy az egyének kibontakoztassák a bennük rejlő potenciált és fejlődjenek.

És nem csupán egy eszköz, hanem egy átfogó rendszer, amely segít az embereknek a személyes és szakmai célok elérésében. A folyamatában a coach és az ügyfél közötti kapcsolat kulcsfontosságú. A coach támogatja az ügyfelet abban, hogy tisztán lássa céljait, és megtalálja a legjobb utat ezek eléréséhez.

Nem csak a problémák megoldására összpontosít, hanem arra is, hogy az ügyfél felfedezze saját erősségeit és képességeit. A coach segít az ügyfélnek abban, hogy felismerje saját potenciálját, és megtanulja, hogyan használja azt a legjobban.

A coaching különböző típusai különböző célokat szolgálnak. Az life coaching segít az embereknek abban, hogy jobban megértsék saját életüket és megtalálják a boldogságot és elégedettséget. A karrier coaching segít abban, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb munkát, és sikeresek legyenek abban. A vezetői coaching pedig arra összpontosít, hogy a vezetők hatékonyabban tudják irányítani és motiválni csapataikat.

Rendkívül hatékony eszköz lehet mind a személyes, mind a szakmai fejlődés elősegítésére. A megfelelő coach segítségével könnyebben meghatározhatók és elérhetők a kitűzött célok, valamint kibontakoztatható a bennünk rejlő potenciál.

Olyan folyamat, amely során a coach és a coachee – azaz az ügyfél – között egy szoros együttműködés alakul ki. Ennek a folyamatnak a lényege, hogy a coach segíti a coacheet a személyes és szakmai célok kitűzésében és elérésében. A megfelelő coach kiválasztása rendkívül fontos, hiszen ő fog irányt mutatni, segít abban, hogy a coachee pontosan meghatározza, mire szeretne törekedni, és végül a cél elérésében is támogatást nyújt.

A coaching sokkal több, illetve más mint tanácsadás vagy iránymutatás. Ez a folyamat az egyéni fejlődésre fókuszál, és lehetővé teszi, hogy az egyén felfedezze és kibontakoztassa saját potenciálját. A coach segítségével könnyebben azonosíthatóak az erősségek és a fejlesztendő területek, valamint megteremtődik az a bizalom, ami elengedhetetlen a személyes növekedéshez.

A különböző coaching típusok különböző területekre fókuszálnak. Például, az executive a vezetőknek nyújt támogatást a vezetői készségeik fejlesztésében. Ez lehet a hatékony kommunikáció elsajátítása, a stresszkezelés vagy akár a hatékony döntéshozatal területén. Más típusok, mint például a business vagy a life coaching, más szempontokra fókuszálnak, de mindegyik a fejlődést és a kitűzött célok elérését célozza meg.

A megfelelő coach kiválasztása tehát kulcsfontosságú a coaching folyamat sikeres elindításához. Fontos, hogy olyan szakembert válasszunk, aki érti az egyéni helyzetünket és céljainkat. Ezért is fontos, hogy olyan platformokat keressünk, mint a CoachLab.hu, ahol a legjobb coach-ok elérhetőek, és széles skáláját fedik le a coaching területének.

Ez a folyamat mindenki számára lehetőséget kínál a személyes és szakmai fejlődésre. Ezáltal az egyének megtanulják jobban kihasználni a képességeiket, és elérni a kitűzött célokat. Ezáltal az élet minden területén jobban boldogulhatnak és kiegyensúlyozottabbak lehetnek.

Ezért ne habozzunk, kezdjük el a folyamatot még ma, és lépjünk egy lépéssel közelebb a kitűzött célokhoz és az álmaink megvalósításához!

A CoachLab.hu platform pedig lehetőséget ad arra, hogy kiváló coach-ok segítségével induljunk el a személyes vagy szakmai fejlődés útján. Ne habozz, írd meg nekünk mi a célod és kezdd el a coaching folyamatot még ma!

Mi a coaching?

Egy személyes, segítő, fejlesztő tevékenység. A coach kifejezés a sportból, sportpszichológiából ered, hiszen a szó eredetileg edzőt jelent és az alkalmazott technika is ugyanazon az alapokon fekszik.

Mi a célja a coachingnak?

A coaching célja minden esetben az, hogy a coach-hoz forduló ügyfél felismerje a saját erősségeit, tehetségeit és azoknak a segítségével találjon rá a problémáinak megoldására.

Milyen típusú coachingok léteznek?

Számos különböző típusú coaching létezik, beleértve a life, a karrier, az üzleti és a vezetői vagy executive coachingot.

Mi a különbség a coaching és a tanácsadás között?

A coach nem ad direkt tanácsot, nem adja meg a megoldás receptjét, hiszen ő nem egy tanácsadó, hanem egy segítő, egy edző, aki az életet segít a lehető legjobb módon élni.

Mire fókuszálnak a coachok?

A coachok a pozitívumokra fókuszálnak, azokat kihangsúlyozzák, és segítik az ügyfelet erősségeinek feltárásában, melyekre a jövőben építhet.

Milyen előnyei vannak a coachingnak?

Az előnyei közé tartozik az önismeret növelése, az önbizalom fejlesztése, hatékonyabb döntéshozatali képességek és jobb problémamegoldó képességek.

Hogyan válasszunk coachot?

A coach kiválasztásánál fontos figyelembe venni többek között a coach tapasztalatát, képesítését, hozzáállását, valamint azt, hogy mennyire érzi magát kényelmesen az ügyfél a coach társaságában.

Milyen kérdéseket tesz fel egy coach?

A coach kérdései általában arra irányulnak, hogy segítsenek az ügyfélnek jobban megérteni saját gondolatait, érzéseit és céljait. Ilyen kérdések lehetnek például: „Mi a legfontosabb számodra ebben a helyzetben?” vagy „Hogyan érzed magad ezzel kapcsolatban?”.

Milyen eredményeket várhatok a coachingtól?

Az eredményei személyenként változóak, de általában magukban foglalják a személyes és szakmai fejlődést, a célok elérését, az önbizalom növekedését és a jobb életminőséget.

Coachingot vagy Tanácsadást  szeretne kihívásaira? Üzenjen tapasztalt, Vezető pozíciókban dolgozó, Mesterdiplomás  Coachainknak!

hu_HUHungarian

Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt

Share This

Share this post with your friends!