Business Coaching: The SME Challenge and Secret Weapon

A nagyvállalatok lomhák az átalakulásban. A KKV-k viszont, a megfelelő coaching támogatással, képesek gyorsan piruettezni.A business coach ebben az új korszakban nem pusztán tanácsadó. Ő a vállalkozó társalkotója, aki segít összekapcsolni a pontokat a kaotikusnak tűnő üzleti tájképen. Nem kész válaszokat ad, hanem olyan kérdéseket tesz fel és olyan eszközöket nyújt, amelyek a vállalkozót saját géniusza felfedezésére késztetik.És ez a géniusz, ez az adaptív intelligencia az, ami a KKV-kat a gazdaság valódi katalizátoraivá teszi.

Written by: Rob - CoachLab.hu

"

Read more

Business Coaching: A KKV Kihívása és Titkos Fegyvere a Turbulens Időkben

A 21. század üzleti környezete olyan, mint egy állandóan mozgó célpont. Globális versenytársak, technológiai ugrások, változó fogyasztói igények – a kihívások listája végtelen. És sehol sem érezhető ez annyira, mint a kis- és középvállalkozások (KKV-k) világában. Ők alkotják a gazdaság gerincét, de gyakran nélkülözik a nagyvállalatok erőforrásait. Itt lép színre a business coaching, személyre szabott, stratégiai partnerség, amely segít a vállalkozóknak és KKV-knak nem csak túlélni, de virágozni is ebben a dinamikus környezetben.

Miért Éppen Most? A KKV-k Kihívásai

A Pandémia Utóhatásai

A COVID-19 átrendezte a vállalkozások játékterét:

 1. Digitális Ugrás: Sok KKV kényszerült gyors digitális átállásra. De hogyan optimalizálják az online jelenlétet?
 2. Ellátási Láncok Átrendeződése: Új beszállítók, új logisztika. De honnan tudjuk, melyik a legjobb stratégia?
 3. Rugalmas Munkamodellek: Remote és hibrid munka. De hogyan tartsuk fenn a produktivitást és a csapatkohéziót?

* business coach nem csak válaszokat ad, hanem segít a vállalkozóknak maguknak megtalálni ezeket – tartós tanulást és adaptációs készséget építve.

KKV kihivása business coaching Vezetői Önbizalom Fejlesztése, a Magabiztos Vezetéshez
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

Növekvő Verseny és Piaci Zaj

 1. Globális Verseny: Az e-commerce robbanásával a sarki bolt versenytársa lehet egy kínai óriás.
 2. Marketing Túltelítettség: Hirdetések özöne. Hogyan tűnjünk ki?
 3. Gyors Piaci Változások: Ami ma trend, holnap elavult. Hogyan maradjunk relevánsak?

* coach helps a vállalkozóknak megérteni a „miért”-et a „mit” és „hogyan” mögött. Így nem csak reagálnak, hanem proaktívan alakítják a piacot.

* business coaching Pillérei KKV-knak

1. Pillér: Stratégiai Tisztánlátás

A „Vállalkozói Látás” Élesítése

Sok vállalkozó a napi tűzoltásban elveszti a hosszú távú perspektívát. A coach olyan eszközöket használ, mint a „Vision Boarding” vagy a „5 Éves Retrospektív” (a jövőből visszatekintve), hogy újraélesítse a vízió fókuszát.

Piaci Pozicionálás Mesterkurzus

Nem elég jónak lenni; egyedinek kell lenni. A coach a „Blue Ocean Strategy” elveit alkalmazva segít megtalálni azt a piaci rést, ahol a KKV nem versenyez, hanem dominál.

2. Pillér: Operatív Kiválóság

Lean for KKV

A nagyvállalati lean elveket a KKV valóságához igazítva, a coach segít azonosítani és eliminálni a „rejtett veszteségeket” – legyen az túlbonyolított folyamat vagy felesleges meeting.

A „Mindenesi Szindróma” Leküzdése

KKV-knál gyakori, hogy a Manager mindent maga csinál. A coach helps felépíteni egy „Felelősségi Mátrixot”, delegálva és fejlesztve a csapatot, hogy a vezető a valóban stratégiai feladatokra fókuszálhasson.

3. Pillér: Pénzügyi Akrobatika

Cashflow Királya

A „pénz a király” elve sehol sem igazabb, mint a KKV-knál. A coach bevezeti a „13 Hetes Cashflow Tervezést”, ami rugalmasságot és előrelátást biztosít a bizonytalan időkben.

Befektetői Pitch Perfekció

Növekedéshez tőke kell. A coach „Storytelling for Funding” workshopokat tart, ahol a vállalkozók megtanulják, hogyan „adják el” nem csak a terméket, hanem a víziót és a csapatot is befektetőknek.

4. Pillér: Digitális Darwinizmus

E-commerce Evolúció

A webshop már nem elég. A coach AI-alapú személyre szabást, chatbotokat és AR próbafülkéket javasol az online élmény fokozására.

Adat-Driven Döntések

„Amit nem mérünk, nem tudjuk menedzselni.” A coach segít KPI-ok (Key Performance Indicators) azonosításában és dashboardok létrehozásában, hogy a döntések intuíció helyett adatokon alapuljanak.

Esettanulmány: Egy Pékség Digitális Reneszánsza

A „Kovász & Kovász”, egy budapesti kézműves pékség, 2022-ben a bezárás szélén állt. A tulajdonos, Kovács Anna, egy business coach-hoz fordult. Az eredmény? Digitális átalakulás:

 1. „Virtuális Pékmester Kurzusok”: Heti online workshopok, ahol Anna megosztotta régi családi receptjeit. Az élő közvetítések viral hitet generáltak.
 2. „Kovászos Közösség”: Egy Facebook-csoport, ahol a tagok megosztották saját sütési kalandjaikat. Ez nem csak engagement-et, de értékes piaci visszajelzést is adott.
 3. „Pékáruk Előfizetésben”: Heti vagy havi kovászos kenyér és péksütemény csomag, személyre szabva allergiák és preferenciák alapján.

Az eredmény? 2023 végére a bevétel 200%-kal nőtt. A „Kovász & Kovász” ma már nem csak egy pékség, hanem egy digitális gasztro-közösség központja.

A Jövő: AI, Fenntarthatóság és a Coach 2.0

AI mint Üzleti Co-Pilot?

Az AI nem fenyegetés, hanem lehetőség a KKV-knak:

 1. AI-Alapú Piackutatás: A coach segít implementálni olyan AI-toolokat, amelyek valós időben elemzik a fogyasztói trendeket és versenytársakat.
 2. Chatbot Sales coaches: AI-asszisztensek, amelyek elemzik az értékesítési hívásokat és személyre szabott tippeket adhatnak. Ha ez nem lenne megfelelő, a személyes, emberi sales coachok sokat segítenek.

A coach szerepe? Nem az AI kezelése, hanem annak integrálása a vállalkozó egyedi víziójába és értékrendjébe.

Fenntarthatóság mint Versenyelőny

A Gen Z és a millenniálok döntően olyan cégektől vásárolnak, amelyek értékeikkel rezonálnak:

 1. „Cirkuláris Üzleti Modell”: A coach segít átgondolni, hogyan lehet a hulladékból erőforrást csinálni.
 2. „Lokális Impact”: Stratégiák a helyi közösségek támogatására, ami nem csak PR, hanem hosszú távú üzleti előny.
KKV Kihívása Business CoachingSétáló coaching
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

A Coach 2.0: Rendszerszintű Gondolkodó

A jövő üzleti coach-a nem csak a vállalkozásra, hanem annak teljes ökoszisztémájára fókuszál:

 1. „Stakeholder Mapping”: Nem csak ügyfelek és beszállítók, hanem környezet, közösség, jövő generációk.
 2. „Regeneratív Üzleti Modellek”: Olyan stratégiák, ahol a vállalkozás sikere automatikusan pozitív externáliákat generál.

A KKV-k Reneszánsza

A 2020-as évek közepén világossá vált: a jövő nem a monolitikus korporációké, hanem az agilis, adaptív és értékvezérelt KKV-ké. De ez a jövő nem magától érkezik el. Megteremteni kell, és ebben kulcsszerep jut a business coachingnak.

Miért? Mert a globális kihívások – legyen szó pandémiáról, klímaváltozásról vagy technológiai forradalomról – egyszerre jelentenek egzisztenciális fenyegetést és példátlan lehetőséget. A nagyvállalatok lomhák az átalakulásban. A KKV-k viszont, a megfelelő coaching támogatással, képesek gyorsan piruettezni.

A business coach ebben az új korszakban nem pusztán tanácsadó. Ő a vállalkozó társalkotója, aki segít összekapcsolni a pontokat a kaotikusnak tűnő üzleti tájképen. Nem kész válaszokat ad, hanem olyan kérdéseket tesz fel és olyan eszközöket nyújt, amelyek a vállalkozót saját géniusza felfedezésére késztetik.

És ez a géniusz, ez az adaptív intelligencia az, ami a KKV-kat a gazdaság valódi katalizátoraivá teszi. Ők azok, akik személyre szabott megoldásokat nyújtanak, akik értéket teremtenek a helyi közösségeknek, és akik elég merészek ahhoz, hogy üzleti modellt építsenek nem csak profitra, hanem bolygónk és társadalmunk regenerációjára is.

A business coaching ebben a kontextusban nem luxus. Ez a híd a túlélés és a virágzás között. Egy befektetés nem csak a vállalkozás, hanem egy reziliensebb, emberibb gazdaság jövőjébe.

3 Lenyűgöző Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet

3 Lenyűgöző Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet

3 Lenyűgöző Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet /Forrás: Susan David - 2016./ Az érzelmek hatékony kezelése fontos vezetői készség. Az érzelmek megnevezése — amit a pszichológusok címkézésnek hívnak — fontos első lépés ezek hatékony kezelésében. Azonban ez...

Vezetői coaching: A kulcs a vezetői siker és hatékonyság felé

Vezetői coaching: A kulcs a vezetői siker és hatékonyság felé

Vezetői coaching: A kulcs a vezetői siker és hatékonyság felé Egy vállalat sikere nagymértékben függ vezetőinek képességeitől, hogy inspirálják és vezessék csapataikat a kitűzött célok felé. Azonban a vezetői pozíció gyakran komoly kihívásokkal és nyomással jár. Itt...

Miért fontos a coaching az értékesítésben?

Miért fontos a coaching az értékesítésben?

Miért fontos a coaching az értékesítésben? Az értékesítés a legtöbb vállalat kiemelt fontosságú tevékenysége, amely közvetlenül befolyásolja a bevételeket és a nyereséget. Egy hatékony értékesítési csapat elengedhetetlen a vállalati növekedéshez és sikerhez. Azonban...

Befogadás és Coaching

Befogadás és Coaching

Befogadás és Coaching Mi az a befogadás? A befogadás (vagy inklúzió) egy olyan szemléletmód és gyakorlat, amely minden egyes ember egyediségét és értékét elismeri és tiszteletben tartja. Az inkluzív környezetben mindenki számára egyenlő esélyeket biztosítanak a...

Burnout Syndrome: Symptoms, Causes and Solutions

Burnout Syndrome: Symptoms, Causes and Solutions

Burnout Szindróma: Tünetek, Okok és Megoldások Bevezetés A modern élet gyors üteme és a munkahelyi követelmények fokozódása egyre több embert sodor a burnout szindróma, vagyis a kiégés felé. A kiégés nem csupán mentális, hanem fizikai tünetekkel is járhat, és jelentős...

Avoiding burnout in business: how to stay healthy and productive

Avoiding burnout in business: how to stay healthy and productive

A kiégés elkerülése az üzleti életben: Hogyan maradhatunk egészségesek és produktívak A CoachLab.hu Executive Coachaként örömömre szolgál, hogy megoszthatom Önnel a kiégés elkerülésére vonatkozó tanácsaimat és tapasztalataimat. A modern üzleti világban a folyamatos...

A Coaching Előnyei Startupok Számára

A Coaching Előnyei Startupok Számára

A Coaching Előnyei Startupok Számára A startupok gyakran találják magukat kihívásokkal teli környezetben, ahol a gyors növekedés és a folyamatos változások mellett kell helytállniuk. Ebben a dinamikus környezetben a coaching szerepe kulcsfontosságú lehet a sikerhez. A...

en_USEnglish

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!