Positive reframing: how to turn gloomy days into opportunities

Cloudy days are not necessarily bad days. If we can learn to treat these times as opportunities for self-reflection, creativity and inner growth, then every day, regardless of the weather, can be valuable and meaningful.

Written by: Rob - CoachLab.hu

"

Read more

Positive reframing: how to turn gloomy days into opportunities

A borús, esős napok sokszor lehangolnak minket. De mi lenne, ha ezeket a napokat lehetőségként tekintenénk az önfejlesztésre és a belső növekedésre? Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lehet a pozitív átkeretezés technikáját alkalmazni, hogy a szürke napokat is értékessé tegyük.

Mi az a pozitív átkeretezés?

A pozitív átkeretezés egy olyan kognitív technika, amely segít megváltoztatni a gondolkodásmódunkat és a perspektívánkat egy adott helyzetről. Ahelyett, hogy a negatív aspektusokra koncentrálnánk, arra törekszünk, hogy megtaláljuk a pozitív lehetőségeket és tanulságokat.

A pozitív átkeretezés előnyei

Hogyan alkalmazzuk a pozitív átkeretezést borús napokon?

Pozitív átkeretezés Hogyan változtassuk a borús napokat lehetőségekké 8765288_1280 F
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

1. Ismerjük fel a negatív gondolatmintákat

Az első lépés, hogy tudatosítsuk magunkban, milyen negatív gondolatok jutnak eszünkbe a borús időjárással kapcsolatban. Például:

 • „Ez a nap teljesen el van rontva.”
 • „Semmit sem tudok csinálni ebben az időben.”
 • „Az eső mindig lehangol.”

2. Kérdőjelezzük meg ezeket a gondolatokat

Miután felismertük a negatív gondolatokat, tegyük fel magunknak a kérdést: Valóban igazak ezek az állítások? Mindig így van? Vannak-e kivételek?

3. Keressünk alternatív nézőpontokat

Most jön a pozitív átkeretezés lényege: próbáljunk meg új, pozitív szemszögből tekinteni a helyzetre.

Például:

 • „Ez a nap lehetőség arra, hogy pihenjen és feltöltődjek.”
 • „Most végre van időm azokra a beltéri projektekre, amiket mindig halasztgattam.”
 • „Az eső segít, hogy értékeljem a jó időt, amikor kisüt a nap.”

Gyakorlati tippek a pozitív átkeretezéshez

Írjunk hálalistát

Egy borús napon üljünk le, és írjunk össze legalább 10 dolgot, amiért hálásak vagyunk. Ez segít átirányítani a figyelmünket a pozitív aspektusokra.

Tervezzünk beltéri tevékenységeket

Készítsünk egy listát azokról a dolgokról, amiket szívesen csinálunk otthon. Ez lehet olvasás, főzés, kézműveskedés vagy bármi más, ami örömet okoz.

Használjuk ki a csendet

A borús idő gyakran csendesebb. Használjuk ki ezt a nyugalmat meditációra vagy mély gondolkodásra.

A pozitív átkeretezés és az önfejlesztés kapcsolata

Önreflexió és személyes növekedés

A borús napok kiváló lehetőséget nyújtanak az önreflexióra. Használjuk ezt az időt arra, hogy elgondolkodjunk az életünkön, céljainkon és értékeinken.

Kreativitás és inspiráció

Sokszor épp a „rossz” idő hozza elő belőlünk a legkreatívabb ötleteket. Hagyjuk, hogy az eső kopogása inspiráljon minket írásra, rajzolásra vagy más kreatív tevékenységre.

Kapcsolatépítés

A borús napok remek alkalmat kínálnak arra, hogy minőségi időt töltsünk szeretteinkkel. Szervezzünk családi játékdélutánt vagy hívjuk fel rég nem látott barátainkat.

Hogyan építsük be a pozitív átkeretezést a mindennapjainkba?

Pozitív átkeretezés Hogyan változtassuk a borús napokat lehetőségekké sun sunny-5277495_640
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

Napi gyakorlat

Tűzzük ki célul, hogy minden nap legalább egy helyzetet pozitívan átkeretezünk. Kezdjük kis dolgokkal, és fokozatosan haladjunk a nagyobb kihívások felé.

Írjunk naplót

Vezessünk naplót, amelyben feljegyezzük a pozitív átkeretezési tapasztalatainkat. Ez segít nyomon követni a fejlődésünket és motivál a folytatásra.

Osszuk meg másokkal

Beszéljünk barátainknak és családtagjainknak a pozitív átkeretezésről. Az, hogy másokat is tanítunk, segít mélyebben megérteni és alkalmazni a technikát.

A pozitív átkeretezés hatása az érzelmi intelligenciára

Empátia fejlesztése

A pozitív átkeretezés gyakorlása segít abban, hogy mások szemszögéből is lássuk a dolgokat, ami növeli az empátiánkat.

Érzelmi szabályozás

Azáltal, hogy megtanuljuk másként értelmezni a helyzeteket, jobban tudjuk szabályozni az érzelmeinket is.

Rugalmasabb gondolkodásmód

A pozitív átkeretezés rugalmasabbá teszi a gondolkodásunkat, ami segít alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Tudományos háttér: Miért működik a pozitív átkeretezés?

Neuroplaszticitás

Az agyunk képes változni és alkalmazkodni. A pozitív átkeretezés rendszeres gyakorlása új neurális kapcsolatokat hoz létre, amelyek elősegítik a pozitívabb gondolkodásmódot.

Kognitív viselkedésterápia

A pozitív átkeretezés technikája a kognitív viselkedésterápia egyik alapeleme, amelynek hatékonyságát számos tudományos kutatás igazolta.

Pozitív pszichológia

* pozitív pszichológia, mint tudományág, hangsúlyozza a pozitív átkeretezés fontosságát a mentális jóllét és a személyes növekedés szempontjából.

Összegzés: A borús napok mint lehetőségek

A pozitív átkeretezés nem azt jelenti, hogy tagadjuk a negatív érzéseinket vagy a kihívásokat. Inkább arról szól, hogy megtanuljuk minden helyzetben meglátni a lehetőségeket és a tanulási pontokat.

Cloudy days are not necessarily bad days. If we can learn to treat these times as opportunities for self-reflection, creativity and inner growth, then every day, regardless of the weather, can be valuable and meaningful.

Pozitív átkeretezés Hogyan változtassuk a borús napokat lehetőségekké happiness-973016_1280
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogger

Próbáljuk ki a pozitív átkeretezést a következő borús napon, és figyeljük meg, milyen hatással van a hangulatunkra és a produktivitásunkra. Az eredmény meglepő lehet!

Szeretne többet megtudni a pozitív átkeretezésről és más önfejlesztési technikákról? Iratkozzon fel hírlevelünkre, vagy látogasson el személyes fejlődés rovatunkba (CoachLab Blog) további inspiráló cikkekért!

A Motiváció Folyamata, Fogalma és Típusai

A Motiváció Folyamata, Fogalma és Típusai

A motiváció összetett és többrétegű folyamat, amely alapvetően befolyásolja az emberi viselkedést és teljesítményt. A motiváció típusainak és elméleteinek megértése segíthet abban, hogy hatékonyabban tudjuk ösztönözni magunkat és másokat céljaink elérésére. Az egyéni és munkahelyi motiváció fokozása érdekében érdemes figyelembe venni a belső és külső motiváció különböző aspektusait, valamint a különböző motivációs elméletek tanulságait.

Motiváció a Coachingban: Az Eredményes Fejlődés Csúcsa

Motiváció a Coachingban: Az Eredményes Fejlődés Csúcsa

A motiváció a coaching egyik legfontosabb eleme, amely meghatározza az egyén vagy a csapat sikerességét és fejlődését. A motiváció növeléséhez és fenntartásához a coachoknak világos célokat kell kitűzniük, pozitív visszajelzést és elismerést kell adniuk, érdekes és kihívást jelentő feladatokat kell kijelölniük, és személyre szabott megközelítést kell alkalmazniuk.

Executive Coaching Cégeknek: A Karrierfejlesztés Csúcsa

Executive Coaching Cégeknek: A Karrierfejlesztés Csúcsa

Az executive coaching hatékony eszköz a vállalatok és vezetőik számára, hogy elérjék teljes potenciáljukat és növekedést érjenek el. Az executive coaching segít a vezetőknek fejleszteni képességeiket, növelni hatékonyságukat és hozzájárulni a vállalati célok eléréséhez. Ha szeretnéd megtapasztalni az executive coaching előnyeit, érdemes megfontolni egy tapasztalt coach bevonását.

Mental health and fantastic coaching: The path to self-improvement and a balanced life

Mental health and fantastic coaching: The path to self-improvement and a balanced life

Mental health is not an end goal, but a continuous journey. In this journey, coaching can be our compass, helping us navigate life's challenges while constantly improving ourselves.

Remember that mental health is not a selfish act, but a responsibility to ourselves and our environment. When we are mentally healthy, not only do we benefit, but we have a positive impact on our families, our workplace and society as a whole.

Coaching can be a powerful resource in this process. It can help us identify our strengths, develop our skills and realise our full potential. Whether it's stress management, building confidence or simply creating a more balanced life, coaching can support us in achieving our goals.

Climate Change and Mental Health: coaching the way to resilience and employee well-being

Climate Change and Mental Health: coaching the way to resilience and employee well-being

The challenges of climate change have a complex and multifaceted impact on our mental health and well-being as workers. As coaches, we have a unique opportunity to support our clients - whether they are individuals, managers or organisations - through this challenging time.

From addressing climate fears, eco-anxiety and environmental guilt, to building resilience and positive re-framing, to creating a climate-conscious working environment, we can provide valuable support in a range of areas. Through the coaching process, we can help our clients identify their strengths, develop coping strategies and find ways to take positive action.

Leadership well-being: balanced leadership

Leadership well-being: balanced leadership

Leadership wellbeing is not a luxury, it is essential to the success of both the individual and the organisation. Coaching can be a powerful tool in helping leaders find and maintain a balance between high performance and personal well-being.

Leadership Motivation - How Coaching helps?

Leadership Motivation - How Coaching helps?

Developing leadership motivation is a key factor in the success of organisations. Coaching can be a highly effective tool in this process, as it offers tailored solutions adapted to the individual situation and challenges of the leader. Through the coaching process, the leader can not only increase his/her motivation, but also acquire skills and attitudes that will help him/her to deal with challenges and to continuously improve in the long term.

I lost my motivation: How can coaching help?

I lost my motivation: How can coaching help?

If you feel that you have lost your motivation, coaching can be an effective tool to regain it. An individual approach and personalised support can help you rediscover your passion and sense of purpose. Contact us at CoachLab.com to work with us to restore motivation and create a successful future.

How does Coaching help?

How does Coaching help?

Coaching is much more than just advice or guidance; it is a comprehensive, personalised process for the development of individuals and organisations. Whether it is about achieving personal goals, building careers or improving relationships, coaching has a significant impact on different aspects of life and contributes to long-term success and well-being.

Reframing negative thoughts: the way to a more positive outlook

Reframing negative thoughts: the way to a more positive outlook

Reframing negative thoughts is a powerful tool that can help you develop a more positive, balanced outlook on life. This does not mean ignoring real problems or always being optimistic about everything. Rather, it is about learning to manage our thoughts in a more flexible and constructive way.

3 Amazing Ways to Understand Your Emotions Better

3 Amazing Ways to Understand Your Emotions Better

Developing emotional intelligence and resilience improves quality of life and workplace effectiveness at all levels. By better understanding and managing our emotions, we can better navigate challenging situations and build more constructive relationships with others. This approach helps us not only to react to our emotions, but also to learn from them, thereby enhancing our personal and professional growth.

The art of self-actualisation: how to achieve your dreams through coaching #1

The art of self-actualisation: how to achieve your dreams through coaching #1

The path to self-realisation is not always easy, but it is extremely rewarding. We encourage all readers to dare to dream big, set inspiring goals and begin their own journey towards self-actualisation.

CoachLab is here to support you on this journey. Our skilled coaches, proven methods and personalised approach will help you get closer to achieving your dreams and a fuller, more fulfilling life.

Executive coaching: The key to leadership success and effectiveness

Executive coaching: The key to leadership success and effectiveness

The demand for executive coaching is expected to grow in the future as companies increasingly recognise its value and managers recognise its benefits for their career and personal development. And advances in technology are opening up new ways to deliver coaching virtually and online.

Executive coaching is an effective and necessary tool for all managers and companies that want to grow and succeed in competitive markets. Whether you are an experienced or novice leader, executive coaching can help you optimise your skills and abilities to become the best leader you can be.

Why is coaching important in sales?

Why is coaching important in sales?

Personalised coaching based on a long-term and trusting relationship is extremely valuable in the sales field. It helps to develop a market-leading, outstanding sales team by bringing out the best in each salesperson, addressing their weaknesses and optimising their strengths. A coaching programme is an investment that pays off many times over in improved sales performance and increased revenues.

In summary, coaching in sales is of paramount importance in developing the skills of teams, increasing motivation and strengthening organisational culture. Companies that invest in sales coaching programmes gain a competitive advantage in the market.

Executive coaching 2024: The key to professional development in the 2024 labour market

Executive coaching 2024: The key to professional development in the 2024 labour market

If you're ready to take the next step to become a great leader, but unsure how, executive coaching is for you. Working with a coach (e.g. CoachLab ) is not just an investment in your future. It is a commitment to grow, develop and strive to be your best self. And you deserve it.

Through executive coaching, you can develop your self-awareness, discover your hidden potential and advance your career. In 2024, when the job market is changing rapidly, executive coaching is the tool that can help you not only keep up, but stay ahead of the changes.

Inclusion and Coaching

Inclusion and Coaching

The combination of inclusion and coaching can be an effective tool to promote personal and organisational development. Creating an inclusive environment and using coaching techniques contributes to better collaboration, innovation and business results. By providing support and development for individuals and teams, inclusion and coaching can help to create a diverse and inclusive workplace culture.

en_USEnglish

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!