Quand la passion mène à l'épuisement : le paradoxe du monde des affaires

Dr. Ellison szerint a vezetőknek tudatosítaniuk kell, hogy a szenvedély egy kétélű kard lehet. Ha valaki annyira inspirált, hogy amit csinál, azzal nem tudja meghúzni a határokat, akkor a kimerülés, burnout elkerülhetetlen.

Écrit par : Rob - CoachLab.hu

"

En savoir plus

Quand la passion mène à l'épuisement : le paradoxe du monde des affaires

Introduction

Az a jól ismert tanács, hogy „ha azt csinálod, amit szeretsz, soha nem kell dolgoznod egy napot sem az életedben” egy szép gondolat, de teljesen hamis. Ha a szeretett munkát „nem igazi munkaként” értékeljük, az a hiedelem terjed, hogy minél jobban szeretjük, annál többet kell belőle végeznünk – tulajdonképpen mindig. Ez a mentalitás burnouthoz vezethet, és ennek a mentális egészségre gyakorolt hatása jelentős lehet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég elismerte a kiégést azzal, hogy felvette az International Classification of Diseases (ICD) kategóriái közé, ami növeli azon egészségügyi szolgáltatók és biztosítók számát, akik elismerik, kezelik és fedezik a tüneteket.

Amikor a Szenvedély Kiégéshez Vezet: Az Üzleti Világ Paradoxona Burnout Szindróma: Tünetek, Okok és Megoldások
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogueur

A Burnout Valósága

Gyakran halljuk azt a tanácsot, hogy „ha azt csinálod, amit szeretsz, soha nem kell dolgoznod egy napot sem az életedben.” Ez egy kedves gondolat, de teljesen hamis. Ha a szeretett munkát „nem igazi munkaként” értékeljük, az a hiedelem terjed, hogy minél jobban szeretjük, annál többet kell belőle végeznünk – tulajdonképpen mindig. Ez a mentalitás kiégéshez vezethet, és a következmények súlyosak és nehezen felismerhetőek lehetnek.

Jennifer Moss, a munkahelyi boldogság szakértője és előadója szerint könnyű belemerülni a munkába, amit szeretünk. Ő maga is gyakran érzi a burnout veszélyét, annak ellenére, hogy imádja a munkáját. A burnout azonban nem kitalált probléma; a WHO nemrég felvette az International Classification of Diseases (ICD) kategóriái közé, ezzel elismerve, hogy a krónikus munkahelyi stressz kezelésének hiánya kimerüléshez, burnout-hoz vezethet.

A Kiégés Definíciója és Kockázati Tényezői

A WHO szerint a kiégést három jellemző tünet határozza meg: az energia kimerülése vagy kimerültség érzése, a munkától való mentális távolság növekedése, valamint a szakmai hatékonyság csökkenése. Bár a burnout bárkit érinthet bármilyen iparágban, bizonyos szektorok és szerepek különösen veszélyeztetettek, különösen azok, akik szenvedéllyel végzik a munkájukat. Egy kanadai tanulmány szerint a célorientált munkavállalók jelentősen nagyobb stresszt élnek meg és alacsonyabb jóllétet, rezilienciát és önhatékonyságot mutatnak, mint azok, akik nem ennyire elkötelezettek.

Az Érintett Szakmák

A misszió-orientált vezetők, non-profit szervezetek alkalmazottai, tanárok/igazgatók, ápolók és orvosok különösen veszélyeztetettek a kifáradás szempontjából. Edward Ellison, a The Permanente Federation társelnöke szerint az orvosi burnout hatásai drámaiak: évente 300-400 amerikai orvos követ el öngyilkosságot, ami jelentősen magasabb arány, mint az általános népességben.

Amikor a Szenvedély Kiégéshez Vezet: Az Üzleti Világ Paradoxona Burnout Szindróma: Tünetek, Okok és Megoldások
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogueur

Megoldási Javaslatok

Dr. Ellison szerint a kimerülés megelőzésének egyik kulcsa az egészséges határok meghúzása. A vezetőknek tudatosítaniuk kell, hogy a határok meghúzása nem önző, hanem éppen ellenkezőleg, lehetővé teszi, hogy hatékonyabbak legyenek a munkájukban, és jobban segítsenek azoknak, akiket szolgálni szeretnének.

Dr. Caroline Elton, a szakmai pszichológia szakértője szerint a vezetők felelőssége figyelemmel kísérni a munkatársak jóllétét, és konkrét intézkedéseket javasol, mint például a munkavállalói távollétek és a fluktuáció nyomon követése, valamint a zaklatás és a munkahelyi visszaélések kezelésére vonatkozó világos szabályzatok bevezetése.

Az Egészséges Határok Fontossága

A vezetők egyik legfontosabb feladata, hogy segítsenek munkatársaiknak meghúzni az egészséges határokat. Az egészséges határok meghúzása lehetővé teszi, hogy a munkavállalók hatékonyabban dolgozzanak, és elkerüljék a kiégést. Ez különösen fontos azok számára, akik szenvedéllyel végzik munkájukat, hiszen ők hajlamosak arra, hogy túl sok időt és energiát fektessenek a munkába, ami hosszú távon káros lehet.

Technológia és a Buronout

A modern technológia, például a mesterséges intelligencia és az automatizáció, segíthet a munka hatékonyságának növelésében, de egyúttal növelheti a burnout kockázatát is. Az „always on” kultúra, amelyben az emberek folyamatosan elérhetők és dolgoznak, hozzájárulhat a kimerüléséshez. Amy Blankson, a Positive Digital Culture alapítója és vezérigazgatója szerint a digitális határok meghúzása elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkentsük a túlpörgés és a kimerülés kockázatát. Az Egyesült Államokban a munkavállalók több mint 50%-a úgy érzi, hogy 23 óra után is ellenőriznie kell az e-mailjeit, hogy lépést tudjon tartani a munkával, ami növeli a burnout kockázatát és csökkenti az elkötelezettséget.

Quand la passion mène à l'épuisement : le paradoxe du monde de l'entreprise Le syndrome de l'épuisement professionnel L'épuisement professionnel 1280
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Pinterest
 • Gmail
 • Blogueur

Vezetői Stratégiák a Kiégés Megelőzésére

Dr. Ellison szerint a vezetőknek tudatosítaniuk kell, hogy a szenvedély egy kétélű kard lehet. Ha valaki annyira inspirált, hogy amit csinál, azzal nem tudja meghúzni a határokat, akkor a kimerülés, burnout elkerülhetetlen. Fontos, hogy a vezetők megtanítsák munkatársaiknak, hogy a határok meghúzása nem önző, hanem önzetlen cselekedet. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabbak legyenek a munkájukban, és jobban segítsenek azoknak, akiket szolgálni szeretnének.

Dr. Caroline Elton szerint a vezetők felelőssége figyelemmel kísérni a munkatársak jólétét. Ehhez hozzátartozik az indirekt mutatók, például a munkavállalói távollétek és a fluktuáció nyomon követése, valamint a zaklatás és a munkahelyi visszaélések kezelésére vonatkozó világos szabályzatok bevezetése. Dr. Elton hangsúlyozza, hogy bár az önismeret és az önirányítás fontosak, a kiégést nem szabad kizárólag az egyének vállára helyezni. Ez egy rendszer szintű probléma, amit a vezetőknek kell kezelniük.

A Jövő Kilátásai

Most, hogy a WHO elismerte a kiégést, mint valós fenyegetést, a szervezeteknek lehetőségük van arra, hogy mérési módszereket, programokat és támogatási eszközöket fejlesszenek ki a kimerülés kezelésére. A cél az, hogy mindenki hazamehessen a munka után úgy, hogy inspirálva és feltöltődve érzi magát, nem pedig kimerülve.

Mindenkinek szüksége van időnként egy kis szünetre, különösen akkor, ha a szenvedélyes munka túlzottan dominálja az életünket. Fontos, hogy felismerjük a jeleket, és időben tegyünk lépéseket a fásultság és unalom elkerülése érdekében.

Záró Gondolatok

A szenvedély és a munka közötti egyensúly megtalálása kihívást jelenthet, de elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez és jóléthez. A vezetőknek kulcsszerepük van abban, hogy támogassák munkatársaikat az egészséges határok meghúzásában és a kimerülés megelőzésében. Csak így érhetjük el, hogy a munka ne csak egy feladat legyen, hanem inspiráló és feltöltő élmény is egyben.

Conclusion

Végső soron mindenki azt szeretné, hogy a munka inspirálja és feltöltse őt, és ne kimerültséghez vezessen. Azonban fontos, hogy felismerjük, mikor válik a szenvedély túlzottá, és időben tegyünk lépéseket a megelőzés érdekében. Az egészséges határok meghúzása és a munkahelyi jóllét előmozdítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szenvedély ne váljon kiégés forrásává.

3 Lenyűgöző Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet

3 Lenyűgöző Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet

3 Lenyűgöző Mód, Hogy Jobban Megértsd az Érzelmeidet /Forrás: Susan David - 2016./ Az érzelmek hatékony kezelése fontos vezetői készség. Az érzelmek megnevezése — amit a pszichológusok címkézésnek hívnak — fontos első lépés ezek hatékony kezelésében. Azonban ez...

Vezetői coaching: A kulcs a vezetői siker és hatékonyság felé

Vezetői coaching: A kulcs a vezetői siker és hatékonyság felé

Vezetői coaching: A kulcs a vezetői siker és hatékonyság felé Egy vállalat sikere nagymértékben függ vezetőinek képességeitől, hogy inspirálják és vezessék csapataikat a kitűzött célok felé. Azonban a vezetői pozíció gyakran komoly kihívásokkal és nyomással jár. Itt...

Miért fontos a coaching az értékesítésben?

Miért fontos a coaching az értékesítésben?

Miért fontos a coaching az értékesítésben? Az értékesítés a legtöbb vállalat kiemelt fontosságú tevékenysége, amely közvetlenül befolyásolja a bevételeket és a nyereséget. Egy hatékony értékesítési csapat elengedhetetlen a vállalati növekedéshez és sikerhez. Azonban...

Befogadás és Coaching

Befogadás és Coaching

Befogadás és Coaching Mi az a befogadás? A befogadás (vagy inklúzió) egy olyan szemléletmód és gyakorlat, amely minden egyes ember egyediségét és értékét elismeri és tiszteletben tartja. Az inkluzív környezetben mindenki számára egyenlő esélyeket biztosítanak a...

Business Coaching: A KKV Kihívása és Titkos Fegyvere

Business Coaching: A KKV Kihívása és Titkos Fegyvere

Business Coaching: A KKV Kihívása és Titkos Fegyvere a Turbulens Időkben A 21. század üzleti környezete olyan, mint egy állandóan mozgó célpont. Globális versenytársak, technológiai ugrások, változó fogyasztói igények - a kihívások listája végtelen. És sehol sem...

Syndrome d'épuisement professionnel : symptômes, causes et solutions

Syndrome d'épuisement professionnel : symptômes, causes et solutions

Syndrome d'épuisement professionnel : symptômes, causes et solutions Introduction Le rythme rapide de la vie moderne et les exigences croissantes du lieu de travail poussent de plus en plus de personnes vers l'épuisement professionnel. L'épuisement professionnel peut être associé non seulement à des symptômes mentaux, mais aussi à des symptômes physiques, et peut...

Avantages du coaching pour les entreprises en phase de démarrage

Avantages du coaching pour les entreprises en phase de démarrage

Les avantages du coaching pour les startups Les startups se trouvent souvent dans un environnement difficile, caractérisé par une croissance rapide et des changements constants. Dans cet environnement dynamique, le rôle du coaching peut être la clé du succès. A...

fr_FRFrench

L'épingler sur Pinterest

Partager

Partager

Partagez ce message avec vos amis !