La solitude du dirigeant : le poids de la responsabilité

Olykor elkerülhetetlen útitárs a Vezetői Magány. A legfontosabb, hogy ne szenvedjünk tőle, hanem tudatosan kezeljük coach segítségével, és állítsuk oldalunkra. Elsőként ismerjük el és értékeljük magát az érzést, ne akarjuk "kijavítani". Tanulságos megállni, elmélyülni, visszahúzódni időnként. A magány gyakran kreatív erő forrása is lehet! A vezetőfejlesztés és vezetői coaching hatékonyan segíthet leküzdeni a vezetői magányt. Mastermind csoportok, mentori kapcsolatok olyan támogató környezetet teremthetnek, ami ellensúlyozza az elszigetelődést.

Écrit par : Rob - CoachLab.hu

"

En savoir plus

La solitude du dirigeant : le poids de la responsabilité

„Uneasy lies the head that wears a crown” – írta Shakespeare a IV. Henrikben. Miközben a világ nagyrészt túllépett a koronák viselésén, a nyugtalanság, amiről a drámaíró beszél, ma is olyan igaz, mint a királyok és királynők idejében. Sok vezető meglepi és bizonytalanná teszi a magánnyal való küzdelem.

Nem vagy egyedül a vezetői magánnyal A magány közismerten az amerikai elnökök egyik legnagyobb küzdelme. Még az indulatos Andrew Jackson elnök is a munkába állását követő négy hónapon belül panaszkodott a magányra.

magányos vezető_vezetői magány A felelősség súlya_1920
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Gmail
  • Blogueur
magányos vezető_vezetői magány A felelősség súlya

A Harvard Business Review 2012-ben arról számolt be, hogy a CEO-k több mint fele magányosságot érez szerepében, és ezek többsége úgy találta, hogy ez negatívan befolyásolta a teljesítményüket.

Ma, ha beütjük a „vezetői magány” kifejezést a Google-ba (magyarul!), több mint 500 000 találatot kapunk, több mint 100 000-et a Bing keresésből… Úgy tűnik, egyikünk sincs egyedül a magányával.

A magány nem azonos az egyedülléttel Gyakran meglepő a vezetők számára, hogy azok, akiket a legtöbben vesznek körül (elnökök, CEO-k, üzleti vezetők) gyakran küzdenek a magánnyal. Attól még, hogy mások körülvesznek, nem szűnik meg a magányosság érzése.

Az MIT professzora, Sherry Turkle Alone Together* című könyve új hipotézist állított fel: annak ellenére, hogy összekötöttebbek vagyunk, mint valaha, sokan közülünk jobban küzdenek a magánnyal, mint korábban bármikor. Akkor is, ha vitatható a feltételezés, kevesen érvelhetnek azzal, hogy a technológia azonnali hozzáférést biztosító jellege felszámolta a magányosságot.

A vezetők egyedülálló kockázatnak vannak kitéve a magány szempontjából. Kevesebb olyan ember van, aki megértené azokat az egyedi kihívásokat, amelyekkel egy szervezet vezetése jár. Azok pedig, akik megérthetnék ezt az egyedi terhet, gyakran annyira el vannak foglalva a saját vezetői útjukkal, hogy nem tudnak átfogó rálátást nyújtani.

Ismerjük el a magányt! A vezetői magány felszámolásának megkísérlése olyan, mintha eldöntenénk, hogy nem fizetjük ki a számláinkat. Egy ideig úgy tehetünk, mintha minden rendben lenne, de előbb-utóbb mindig utolér.

Mind a magánnyal küzdő vezetőkkel való munkám, mind a saját gyakori magányérzetem alapján tudom, hogy a magány elég rosszul érzékelhető.

Azt is tudom azonban, hogy ez nem olyasmi, amit feltétlenül orvosolni kell. A vezetői magányérzet legalább három dologra utal:

  1. Képes érzései felvállalására és elismerésére.
  2. Nem minden munkatárssal vagy beosztottal alakít ki szoros barátságot (és nem is kell).
  3. Felismerjük, hogy emberek vagyunk.

A fenti három mind a kiváló vezetés pozitív attribútuma, nem kell „megjavítani” őket. Az alkalmi magány a vezetés velejárója, különösen, ahogy a befolyás nő.

Minden pár hónapban van egy 2-3 napos magányos időszakom. Ilyenkor már megtanultam, hogy el kell ismernem ezt magamnak, és beszélek róla egy barátommal, coachommal vagy szupervizorommal, aki nem próbál megjavítani. Pusztán az elismerés is új perspektívát ad, még ha időnként továbbra küzdök is.

Találj növekedési lehetőséget a magányban! Bár a magány küzdelmekkel és szomorúsággal jár, az ajtót is kitárhatja egy új ötlet, lehetőség vagy változás előtt. Ha merjük magunkba fordulni, amikor a magány elér, csodálatos munkák születhetnek ebből az időszakból.

William Bridges Transitions* című könyvében rámutat, hogy a magány különösen kihívást jelent az átmeneti időszakokban (ami jóval tágabb, mint csak az állás váltások). Így ír:

„A modern világban az átmenet egyik nehézsége, hogy elvesztettük az értékét annak az üres térnek a folytonosságban. Számunkra az „üresség” csupán a hiány jelképe. Így amikor olyan fontos dolgok hiányoznak, mint a kapcsolatok, a cél és a valóság, megpróbálunk olyan módokat találni, amelyekkel minél gyorsabban pótoljuk ezeket a hiányzó elemeket.” (133.o.)

Arra buzdítjuk a vezetőket, ne próbálják betölteni az üresség érzését, hanem fedezzék fel, mit tanulhatnak belőle. Az ilyenkor fenntartott idő az elmélkedésre, írásra, olvasásra segíthet olyan perspektívát elérni, amely a tárgyalóteremben sosem nyílna meg.

Amikor néhány éve láttam ezt a kreatív, 4 perces videót, eszembe juttatta az egyedüllét értékét. Személyes jellege ellenére megkérdőjelezi a társadalmunk azon feltételezéseit, hogy minden pillanatban mások jelenlétére van szükségünk.

Keressen olyan társakat, akik átérzik a helyzetét!

A vezetőkhöz hasonlóan az emberek gyakran úgy próbálják „megjavítani” a magányt, hogy olyan emberek közé mennek, akik elfeledtetik velük azt. Bár ez átmenetileg működik, gyakran gyökerestül hagyja hátra a magány mélyebb okait, ami a „together alone” („együtt de magányosan”) hosszú távú tapasztalatához vezet – csakúgy, mint Turkle könyvében.

Ahelyett, hogy embercsoportokba merülnénk, inkább olyan üzleti és személyes kapcsolatokat érdemes kialakítani másokkal, akik együtt tudnak örülni velünk a jó időkben, és bátorítanak a magány vagy más vezetői kihívások során az önvizsgálatra. Óvakodjunk azoktól, akik „megjavítani” akarnak – valószínűleg csak a mi kényelmetlenség érzésünktől vannak kényelmetlenek.

Ennek egyik legjobb proaktív módja egy mastermind csoport vagy mentorkapcsolat kialakítása. Én hetente veszek részt egy üzleti mastermindban, ami engem és a többi résztvevőt is a földön tart. A siker kulcsa ezekben, hogy még azelőtt be kell fektetni ebbe a kapcsolatba, mielőtt igazán szükségünk lenne rá.

A vezetői magány: Hogyan küzdjenek meg a cégvezetők ezzel a kihívással?

Vezető coaching – A megoldás a vezetői magány ellen?

A magány az elnökök és top vezetők egyik legnagyobb kihívása.

A Harvard Business Review adatai szerint a cégvezetők fele küzd ezzel a problémával, ami rontja a teljesítményüket is.

De mi okozza a vezetők magányát?

A hatalom árnyoldala, hogy bizonyos információk csak a vezetőnél futnak össze. Ez óhatatlanul elszigeteli őt a csapattól. Emellett személyes, kényes döntéseket kell meghoznia, ami tovább növeli a távolságot. Sherry Turkle elmélete szerint a fokozott digitális kapcsolatokkal paradox módon nőhet is a magányérzet.

Mit tegyünk, ha magányosnak érezzük magunkat vezetőként?

Tout d'abord, reconnaissez et appréciez le sentiment lui-même, sans essayer de le "réparer". Il est instructif de s'arrêter, d'approfondir, de prendre du recul de temps en temps. La solitude est souvent source d'énergie créatrice !

Esettanulmányok bizonyítják:

A vezetőfejlesztés és coaching exécutif vagy cégvezetői coaching hatékonyan segíthet leküzdeni a vezetői magányt. Mastermind csoportok, mentori kapcsolatok olyan támogató környezetet teremthetnek, ami ellensúlyozza az elszigetelődést.

Le CoachLab coach exécutifcsaként és vezetői tanácsadóként gyakran találkozom ezzel a kihívással ügyfeleimmel. Coaching segítségével feltárjuk a gyökereket, és közösen találjuk meg az ő személyes, működő megoldásukat a magány kezelésére. Sikeres vezetők nem kerülik, inkább aktívan küzdenek a problémával.

Én magam is többször tapasztaltam már a vezetői elszigetelődést pályám során. Megtanultam elfogadni és értékelni ezeket az időszakokat is, támogató kapcsolatokat kiépíteni. Ma már tudom, hogyan használjam fel a magányt pozitív erőként.

A vezetői magány olykor elkerülhetetlen útitárs. A legfontosabb, hogy ne szenvedjünk tőle, hanem akár entraîneur segítségével kezeljük tudatosan, és állítsuk az oldalunkra. Akkor vezető fejlődésünk sem fullad magányba.

Ehhez kínáljuk coach- és mentorprogramok széles palettáját az egyénre szabott vezetőfejlesztés jegyében. Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha Ön is aktívan szeretne küzdeni a vezetői kihívások és a magány ellen!

Ön hogyan kezelte a magányt? Milyen tanulságokat szűrt le a magány kezeléséből? Csatlakozzon a beszélgetéshez. Írja meg nekünk üzenetben, vagy kommentálja cikket alább.

Gyakran feltett kérdések a vezetői magánnyal kapcsolatban

Miért érzik magukat magányosnak olyan sokan a vezetők közül? 

CoachLab Inverse Logo Favicon Coach Coaching Executive Coaching, Consulting, Sales Consulting, Business Consulting Sales Coaching, Executive Coaching, Business Coaching, Life Coaching, Online Coaching, Health Coaching, SEO Coaching, Coaching Prices, Coach Prices, Mediation, Coach Budapest, Coaching Budapest
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Gmail
  • Blogueur

A vezetők gyakran egy belső, elszigetelt pozícióba kerülnek a szervezeten belül. Olyan információkhoz férnek hozzá, amelyeket nem oszthatnak meg bárki mással, emellett sok személyes, kényes döntést is egyedül kell meghozniuk. Ez óhatatlanul egy magányos élményhez vezet.

Milyen tünetei lehetnek a vezetői magánynak?

CoachLab Inverse GREY 144x Logo Favicon Coach Coaching Executive Coaching, Tanácsadás, Sales Tanácsadás, Üzleti Tanácsadás Sales Coaching, Executive Coaching, Business Coaching, Life Coaching, Online Coaching, Health Coaching, SEO Coaching, Coaching Árak, Coach Árak, Mediáció, Coach Budapest, Coaching Budapest
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Gmail
  • Blogueur

A leggyakoribb tünetek a magány érzetén túl az állandó elszigeteltség és visszahúzódás élménye, nehézségek mély, személyes kapcsolatok kialakításában a kollégákkal, valamint a döntéseik folyamatos megkérdőjelezése mások által.

Ártalmas lehet a vezető számára a magány érzése?

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Gmail
  • Blogueur

A vezetői magány önmagában nem feltétlenül ártalmas vagy kerülendő jelenség. Azonban ha elhúzódik és nem kezeljük megfelelően, negatív hatással lehet az önbizalomra, döntéshozatalra és teljesítményre is hosszú távon.

Hogyan lehet megelőzni vagy kezelni a vezetői magányt?

CoachLab Inverse Black and White Logo Favicon Coach Coaching Executive Coaching, Tanácsadás, Sales Tanácsadás, Üzleti Tanácsadás Sales Coaching, Executive Coaching, Business Coaching, Life Coaching, Online Coaching, Health Coaching, SEO Coaching, Coaching Árak, Coach Árak, Mediáció, Coach Budapest, Coaching Budapest
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Gmail
  • Blogueur

A legfontosabb a magány tudatos elismerése és nem elfojtása. Emellett létfontosságú támogató kapcsolatok, mentori viszonyok, mastermind csoportok kialakítása. Ezek egyfajta ellensúlyt képezhetnek. Vezetői coaching is hatékonyan segíthet a helyzet tudatos kezelésében.

Lehet-e pozitív szerepe is a magánynak egy vezető számára?

CoachLab CoachLab.hu Coaching Coach exécutif
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Gmail
  • Blogueur

Igen, a magány érdekes módon kreatív erőforrás is lehet, ha megfelelően használjuk. Az átmeneti időszakok, visszavonulások alkalmat adhatnak az elmélyülésre, új perspektívák megtalálására, melyekre a nyüzsgő hétköznapok kevéssé adnak lehetőséget. Érdemes ezt is kiaknázni.

Coachingot ou Conseils de  vous voulez aux défis de la? Envoyez un message à l'un de nos coachs expérimentés titulaires d'un master et occupant des postes de direction !

fr_FRFrench

L'épingler sur Pinterest

Partager

Partager

Partagez ce message avec vos amis !